İlköğretim okulları seçmeli spor etkinlikleri dersi öğretim programına ilişkin öğretmen görüşlerinin incelenmesi
The sports teachers evaluate the optional sports activities programme at the primary scool
- Tez No: 250894
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET İNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Seçmeli Spor Etkinlikleri Dersi, İlköğretim, Program Hakkında Öğretmen Görüşleri
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırma, beden eğitimi öğretmenlerinin seçmeli spor etkinlikleri dersi öğretimprogramına ilişkin görüşlerini belirlemeyi amaçlamaktadır.Bu çalışmada amaca ulaşabilmek için ilköğretim okullarında ( devlet ve özel ) görev yapan beden eğitimi öğretmenleri araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırma kapsamına giren öğretmenlere ? Program Tasarısı Değerlendirme Ölçeği (Küçüktepe, 1998, s.53)? dağıtılmış ve alınan sonuçlar değerlendirilmiştir.Öğretmenlerin ölçüm aracında yer alan sorulara verdikleri yanıtlar, 3'lü skalada değerlendirilmiştir. Çalışmada ?evet? yanıtına 3, ?kısmen? yanıtına 2 ve ?hayır? yanıtına ise 1 puan verilerek değerlendirme yapılmıştır. Öğretmenlerin ölçüm aracında yer alan sorulara verdikleri cevapların, demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediğini saptamak amacıyla iki kategorili değişkenlerde Ttesti; ikiden fazla kategoriye sahip değişkenlerde ise tek yönlü ANOVA analizikullanılmıştır.Öğretmenler, ilköğretim okullarında uygulanan seçmeli spor etkinlikleri dersi öğretim programına ilişkin olarak; programın kazanım, öğrenme yaşantıları ve değerlendirme ilkeleri yönünden, eğitim programlarının taşıması gereken özellikleri kısmen taşıdığını, içerik yönünden ise eğitim programlarının taşıması gereken özellikleri tam olarak taşıdığını belirtmişlerdir.Program Tasarısı Değerlendirme Ölçeği'nde yer alan sorulara verilen yanıtlar öğretmenlerin demografik özellikleri açısından incelendiğinde, ilköğretim okullarında uygulanan seçmeli spor etkinlikleri dersi öğretim programı kazanım boyutunun öğretmenlerin mesleki hizmet yılına göre p0.05 düzeyinde anlamlı herhangi bir fark göstermediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research, aims to determine the considerations of the sports teachers about the optional sports activities program.In this study in order to be able to reach the goal the sports teachers assigned in primary schools (state and private) are included to the extent of the research. To the teachers which are included in the research ?Program Draft Evaluation Scale (Küçüktepe, 1998, s.53)? was distributed and the received results were evaluated.The answers given by the teachers to the questions in the evaluation scale tool, were evaluated in triple scale In the research the answer ?yes? was given 3 points, ? partly? was given 2 points and ?no? was given 1 point. In order to specify if the answers given by the teachers differ according to demographic characteristics, in the differentials with two categories T test, in the differentials having more than 2 categories single way ANOVA analysis was used.About optional sport activities lesson performing in primary schools, teachers expressed the program partly has features that needs an educational program should have in terms of gain, learning life, principles of evaluation and also it exactly has features that needs an educational program should have in terms of content.When the answers given to the questions are in the Program Draft Evaluation Scale evaluated as per the demographical aspects of the teachers, it is seen that the gain dimension of the education program of optional sports activities applied in primary schools, differs significantly by p0.05.KeyWords: Optional Sports Events, Primary, Teachers' Opinions About the Program.