Hiperrealist resimde tek ve çift göz algısı bağlamında görme nesne ilişkisinin sorgulanması
Single pair of eyes in the image and perception hiperrealist visual-object relation in the contex of the guerying
- Tez No: 250941
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. EMRE ZEYTİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Fotoğraf, Fotogerçekçilik, Hipergerçekçilik, Tek göz, Çift göz, Binoculars, Photograph, Photorealism, Hyperrealism, Single Eye, Double Eyes, Binoculars
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
- Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Fotoğraf gerçekçiliği ve devamındaki Hipergerçekçilik'in ilk örnekleri 1960'lı yılların sonlarında galerilerde sergilenmeye başlanmıştır. 1970'te New York Whitney Museum of Art önemli bir sergi düzenleyerek ?22 Gerçekçi? sanatçıyı tanıtmıştır. Sanat 1960'lı yıllara gelinceye kadar hiçbir zaman bu çoğaltma aracının kendisini örnek almamıştı ve bu süreç itibariyle bu boşluğu Hiperrealizm doldurmaya başlamıştır. 1970'li yılların başlarında detaycılık konusunda fotoğraftan daha titiz oldukları iddiasıyla fotogerçekçiliğin içinden bazı ressam ve heykeltıraşlar da Hipergerçekçilik adı altında kategorize edilmeye çalışılmıştır.Bu eser metninde Hiperrealizm akımı; Fotogerçekçilik ve Hipergerçekçilik sanat hareketleri tarafsız bir şekilde açıklanmaya çalışılmış, tek ve çift göz gerçekliği konularının anlatımında Binoküler Görme gerçekliğine ayrıca yer verilmiştir.Tezde, günümüze kadar hakimiyetini sürdürmüş olan tek göz algısı, Fotogerçekçilik ve Hipergerçekçilik hareketlerinin genel tanımlarının devamında değerlendirilmesinden sonra, çift göz gerçekliğinin fiziksel(optik) durumu ve bu gerçekliğin iki boyutlu düzlem üzerinde oluşturulmasıyla yeni bir gerçeklik savunusu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The first examples of the realizm of photograph and hyperrealizm were started to exhibite at the end of the 1960s. İn 1970 New York Whitney Museum of Art introduced ?22 Realist? by arranging an exhibition. The art has never followed that multiplication tool until 1960. And after that Hyperrealizm started to maket this blank up. At the beginning of 1970 some painters and sculptors who claim that they are more meticulous than the photos on hypercritical, were tried to catogorize as hyperrealizm.In that work of art essay, the trend of hyperrealizm, the improvement of photo and the relation with Picture was tried to explain hyperrealizm art movements and fotorealizm objectively. In the explanation of subjects which is the sense of single eye and the reality of double eyes, also gave place to the reality of Binoculars Sight.In this theses, the sense of single eye which has been continuing it?s domination up to now,was evaluated after the general defination of hyperrealizm and fotorealizm. And after that a new realizm claim has been done the physical situation of double eyes realizm and by occuring this realizm on double side planum.