Türkiye'de futbol, fanatizm ve şiddet
Football, fanaticism and violence in Turkey
- Tez No: 250963
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Spor, Sociology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sports, Violence, Audience violence, The materialization of football, Football industry
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma futbol dünyasında giderek yaygınlaşan şiddet konusunda bir yorumdenemesi niteliği taşımaktadır. Bu amaçla ilkin, ?spor ne zaman ve hangigereksinimleri karşılamak üzere ortaya çıkmıştır? Spordan spor/futbol anlayışına geçişsürecinin özellikleri nelerdir?? sorularına yanıt aranmaktadır. Bu sorulara verilebilecekyanıtlar temelinde, günümüz futbol dünyasında yaşanan şiddetin, futbolunnesneleştirilmesiyle, futbol endüstrisi ve küresel kapitalizm ile olan bağlantılarısorgulanmakta; bu süreçte Türkiye futbolunun konumu belirlenmeye çalışılmaktadır.Futbol şiddetinin boyutları, Türk futbol dünyası çerçevesinde ele alınırken, söylemanalizi yöntemine başvurulmakta; konuya ilişkin psikolojik ve sosyolojik çözümlemeleröne çıkarılmaktadır. Çalışmanın ilginç yönlerinden biri de üç ünlü futbol adamıylafutbol ve şiddet konusunda yaptığımız söyleşileri içermesidir.
Özet (Çeviri)
This essay is a commentary trial on the violence that has spread increasinglythroughout the football world. Therefore the study primarily aims to answer thesequestions: When did sport was born and for which needs sport was born to fulfill?What are the characteristics of the transition process from sports to sport/football?Based on the answers the relationships between the violence experienced in today?sfootball culture and the materialization of football, and the capitalist world arequestioned and it is tried to be explained how Turkish football fits into the pictureduring this period.The dimensions of football violence are covered in Turkish soccer worldcontext, and psychological and sociological solutions are put forward using discourseanalysis. One of the interesting aspects of the study is the conversations on football andviolence with three celebrities from the Turkish football world.