Yığma yapı tasarımı ve analizi
Design and analysis of masonry buildins
  1. Tez No: 252531
  2. Yazar: ŞENER ÖZĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET METİN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yığma yapılar, Deprem davranışı, Analiz, Tasarım, Yazılım geliştirme, Masonry structures, Earthquake behavior, Analysis, Design, Software development
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Türkiye aktif deprem kuşakları arasında yer aldığından yapılan bütün yapıların deprem yönetmelik ve hesap kurallarına uygun inşa edilmesi gerekmektedir. Ülkemizde deprem sırasında hasar gören binaların büyük çoğunluğunu yığma yapılar oluşturmaktadır. Bu sonuç yığma yapıların tasarım ve inşasında kural ve yönetmeliklerin uygulanmadığına ve teknik eleman kontrolünden ne kadar uzak olduğunu ortaya koyar.Yığma yapılar genel olarak ekonomik gücü düşük insanlarımız tarafından yapılmaktadır. Ayrıca Türkiye genelinde, gelişim yönünden zayıf bölgelerimizde ağırlıklı olarak inşa edilmektedir. Kullanım bakımından geniş alanlara hitap eden bu yapıların hesap ve analiz işlemlerinin hatasız ve pratik yapılması çok önemlidir. Tezde bu yapıların deprem yönetmeliğine göre tasarım ve hesabını bilgisayar programı tarafından hatasız, daha kısa sürede elde etmek amaçlanmıştır. Böylece yığma yapılarda depreme dayanıklılığının arttırılması, uygun proje ve yapı elemanlarının seçilmesi sağlanıp, hata riski sadece imalat hataları kalacak şekilde azaltılmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
Since Turkey is located on active earthquake zones, structures have to be built according to the earthquake resistant building specifications and design rules. In Turkey, majority of the damaged buildings during an earthquake are masonry structures. This fact shows that, masonry structures are not built in accordance with design specifications and no supervision during their construction.Masonry structures are generally constructed by poor people in undeveloped regions. Since masonry structures are used in wide part of our country, their design process should be done easily and correctly. For this purpose, in this thesis, new software is developed for the design of masonry structures. Using this software, design of new masonry structures or control of existing masonry structures according the Turkish earthquake design specification 2007 will be done easily and quickly. Also, total error in design process will be reduced to only workmanship by selecting appropriate plans and structural members available in the software.