Bazı susam çeşitlerinde klinoptilolitin verim ve verim kompenentlerine etkisi
Effects of klinoptiolit on fertility and fertility components in some types of sesame
  1. Tez No: 252611
  2. Yazar: NURTEN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİ ALGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: sesame, zeolite, Özberk-82, Gölmarmara-88, Muganlı-57
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
2007 yılında E.Ü.Z.F. Tarla Bitkileri Bölümüne ait deneme tarlasında yürütülen denemede üç farklı zeolit dozu Özberk 82, Gölmarmara 88 ve Muganlı 57 susam çeşitleri üzerine uygulanmıştır. Zeolit'in kuru madde, yan dal, kök ağırlığı, dane sayısı, kapsül adedi, bitki boyu, kök uzunluğu, yağ oranı ve protein oranına olan etkileri incelenmiştir. Sonuçlar değerlendirildiğinde zeolitin yandal adedine etkisinin istatistiksel olarak önemli olduğu gözlenmiştir. En fazla yan dal sayısı (9 adet) Özberk 82 çeşidine 40 kg/dekar zeolitin uygulandığı parselde yer alırken bu değeri 7 adet yan dal ile Muganlı 57'nin kontrol uygulaması izlemiştir. En düşük yandal sayısı (4,33 adet) Gölmarmara 88 susam çeşidine 40 kg/dekar zeolit uygulamasından elde edilmiştir.Anahtar kelime: susam, klinoptilolit (zeolite), Özberk-82, Gölmarmara-88, Muganda-57
Özet (Çeviri)
The experiment has carried out in 2007 at Ege University Agriculture Faculty Department of Field Crops Experiment Station. Tree different zeolite doses were applied to three sesame variety types which are Özberk 82, Gölmarmara 88 and Muganlı 57.The effects of zeolite on soluble solid, root weight, number of grain, number of capsules, plant lenght, root lenght, ratio of oil, ratio of protein were investigated. Acording to the results, zeolite has significantly important effect on branch number per plant. The highest branch number per plant (9.00) were obtained application which was 40 kg/da zeolite to Özberk 82. That was followed by control application of Muganlı 57 with 7 branches. The lowest branch number per plant. (4.33) were obtained application which was 40 kg/da zeolite to Gölmarmara 88.