Çim alanlarında sorun olan yabancı otlar ve kimyasal mücadele olanaklarının araştırılması
The research into the weeds which one of problem in the turfgrass fields and the opportunities chemical control
- Tez No: 252612
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN DEMİRKAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Çim, herbisit, yabancı ot, kimyasal mücadele, aktivatör, yayıcı yapıştırıcı, Turfgrass, herbicide, weed, chemical struggle, activator
 - Yıl: 2009
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma; çim alanlarında çıkış sonrası sorun olan yabancı otlara karşı heribisitlerin tek başına, aktivatör ve yayıcı yapıştırıcı ile uygulanması sonucunda çim üzerine ve çimdeki yabancı otlara etkilerini saptamak amacıyla, 2008 yılında Kemalpaşa'da saha denemesi şeklinde yürütülmüştür.Deneme 13 karakterli 4 tekerrürlü olarak ve tesadüf blokları deneme desenine göre yürütülmüştür. Çalışma alanındaki çim çeşitleri; kırmızı yumak (Festuca rubra L.) ve İngiliz çimi (Lolium perenne L.)' dir.Çalışmada; 2,4-D amin, tri-isopropanolamin+picloram, dicamba+2,4-D, halosulfuron methyl etkili maddeli herbisitlerin ruhsatlı dozları ve herbisitlerle kombine olarak Silikon polyether kopolimer [S.P.K.] yayıcı yapıştırıcısı ile Lactobacillus acidophilus aktivatörü kullanılmıştır. Denemede 7 farklı yabancı ot türü (Trifolium spp., Taraxacum officinale, Cardaria draba, Trifolium bocconei, Conyza canadensis, Trifolium campestre, Trifolium fragiferum) değerlendirmeye alınmıştır. Her bir yabancı ot türüne karşı, herbisitlerin tek ve aktivatör, yayıcı yapıştırıcı ile kombine uygulamalarının yüzde etkileri hesaplanmıştır.Trifolium campestre'ye tri-isopropanolamin+picloram+L.acidophilus,tri-isopropanolamin+picloram+S.P.K., dicamba+2,4?D, dicamba+2,4?D+L.acidophilus, dicamba+2,4?D+S.P.K. herbisit ve herbisit/aktivatör kombinasyonları (%100) en yüksek etkiyi göstermiştir. T. officinale'ye en yüksek etkiyi (%100) dicamba+2,4-D+L.acidophilus göstermiştir. T. bocconei'ye en yüksek etkiyi (%91.30) tri-isopropanolamin+picloram+S.P.K. göstermiştir.Yabancı otların kuru ağırlıkları esas alındığında etki oranları %96.69-15.9 arasında değişim göstermiştir. Uygulanan ilaçlar arasında tri-isopropanolamin+picloram+S.P.K. kombinasyonu çim alandaki yabancı ot populasyonunu % 50.22 oranında azaltmıştır.Deneme sonucunda yapılan gözlemlerde çim alandaki Lolium perenne çim çeşidi üzerine herbisitlerin fitotoksit etkisine rastlanmamıştır
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a field trial in Kemalpaşa in 2008 for the purpose of determining the effects of herbicides on turfgrass and on weeds in the turfgrass in the consequence of their application alone and application with activator and diftusive adhesive against weeds which are a problem post emergens in turfgrass fields.The trial was conducted with 13 characters and 4 repetitions and in accordence with the trial desing of coinsedance blocks. The types of turfgrass in the working field were Red fescue (Festuca rubra L.) and British grass (Lolium perenne L.).In the study, the licensed doses of herbicides with effective matter of 2,4-D amin, tri-isopropanolamin+picloram, dicamba+2,4-D, halosulfuron methyl and in combination with herbicides, diftusive adhesive of Silikon polyether kopolimer [S.P.K.] and activator of Lactobacillus acidophilus were used. In the trial 7 different types of weeds (Trifolium spp., Taraxacum officinale, Cardaria draba, Trifolium bocconei, Conyza canadensis, Trifolium campestre, Trifolium fragiferum) were taken under evaluation. Against each weed type, the percentage effects of herbicides alone, and their combined applications with activator and diffusive adhesive were estimated.Tri-isopropanolamin + picloram + L.acidophilus, tri isopropanolamin + picloram + S.P.K., dicamba + 2,4?D, dicamba + 2,4?D + L.acidophilus, dicamba + 2,4?D + S.P.K. herbicide, herbicide/diftusive adhesive and herbicide/activator combinations showed the highest (100%) effect on Trifolium campestre. Dicamba + 2,4-D + L. acidophulis showed the highest (100%) effect on T. officinale tri isopropanolamin + picloram + S.P.K. showed the highest (91.30%) on Trifolium bocconei when dry weighst of weeds were taken as a basis, the effect rates ranged between 96.69-15.9%. Among the chemicals applied, tri-isopropanolamin + S.P.K. combination decreased the weed population in the turfgrass field by 50.22%.During the observations made in the consequence of the trial, fitotoxic effect of herbicides weren?t encountered on Lolium perenne turfgrass type.