Bornova koşullarında bazı hibrit mısır çeşitlerinin verim ve verim özellikleri üzerine araştırmalar
Researches on the yield and yield characteristics of some hybrid maize varieties under Bornova conditions
- Tez No: 252636
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER ÇAYLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır hibriti, çeşit, verim, koçan uzunluğu, korelasyon, Maize hybrids, variety, yield, length of stump, correlations
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışmanın amacı bazı melez mısır çeşitlerini Bornova koşularında denemek, aralarında karşılaştırma yapmak ve en iyi varyeteyi bulmaktır. Deneme, tesadüf blokları deneme desenine uygun olarak 3 tekerrürlü olarak düzenlenmiştir. Çalışma 2007 yılında Ege Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü arazisinde yürütülen, denemede 12 çeşit hibrit mısır kullanılmıştır. Verim ve diğer komponentler arasındayapılan varyans analizi, LSD testi, korelasyon ve regresyon analizi sonucunda, koçan uzunluğu (r=0,549) ve koçandaki sıra sayısının (r=0,499) verimle önemli olduğu ortaya çıkarılmıştır. Deneme sonuçlarına göre; en yüksek verime sahip çeşit SX 813, en düşük verime sahip çeşit ise SX 731 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate and evaluate hybride maize varieties and to find the best varieties under Bornova conditions. The trial is founded on three replicates bases depending on the randimized block trial. The study was carried out in the trial fields Ege University, Field Crops Department and 12 hybride maize varieities were tested. Analysis of variance, LSD tests, corelation and regression analyses investigated between yield and other components. The results of this study showed that length of stumps (r: 0.549) and count of stumps (r: 0.499) have a significant effect on the maize yield. The SX813 and SX731 varieties provided the highest yield and the lowest yield, respectively.