Bazı idris (Prunus mahaleb L.) tiplerinin in vitro çoğaltma koşullarının optimizasyonu
Optimization in vitro conditions of some Prunus mahaleb L. typies
  1. Tez No: 252637
  2. Yazar: ALI ASGHAR ZAİNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERRA HEPAKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: İdris, Prunus mahaleb L, in vitro çoğaltma, optimizasyon, Mahalep, Prunus mahaleb L, in vitro propagation, optimization
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Doku Kültürü Laboratuarında yürütülmüştür. Dört farklı idris tipine ait sürgün uçları eksplant olarak kullanılmıştır. Temel besin ortamı olarak MS kullanılmış, 30 g L-1 sakkaroz, 7 g L-1 agar eklenmiş; pH 5,6 olarak ayarlanmıştır. Dikimden sonra sıcaklığı 24 ± 1°C, ışıklanma süresi 16 saat ve 8 saat karanlık olan kültür odasına konulmuştur. Örnekler 1 ay aralıklarla alt kültüre alınmıştır. Her 20 günde bitki boyu, yaprak sayısı ve kardeşlenme sayısı gözlenmiştir.Çoğaltma aşamasında,hormon tipi ve konsantrasyonları farklı olan 10 farklı MS besin ortamı denenmiştir ve bunlardan en iyi 3 ortam seçilip çoğaltmaya devam edilmiştir. En iyi çoğalma MS ortamına 4,4 µM BAP + 0,49 µM IBA + 0,29 µM GA3 ilave edilmemsi durumunda elde edilmiştir. Köklenme aşamasında ise yine hormon tipi ve konsantrasyonları farklı olan 10 besin ortamı denenmiştir, en iyi köklenme 0,3 mg L-l NAA içeren MS besin ortamında elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This experiment was carried out in the tissue culture laboratory of the Department of Horticulture, Faculty of Agriculture- Ege University. Shoot tips of annual shoots were used as explants materials. MS medium was used as base nutrient with 30 g L-l sucrose, and 7 g L-l agar. pH was adjusted to 5,6. The explants were transferred onto MS medium after the culture. The explants were exposed to 16 h light and 8 h dark period at 24 ± 1°C, temperature in growth chamber. The explants were subcultured every 30 days. Explant length, number of leaves and multiplication was observed every 20 days.In multiplication stages, different in type and concentrations 10 mediums was tested and from these mediums 3 ones was selected and continued in experiment. The optimum medium of multiplication was obtained when used MS media supplemented with 4, 4 µM BAP+0, 49 µM IBA+0, 29 µM GA3. In rooting stage such as was used different in type and concentrations 10 mediums and the optimum rooting was obtained when used 0, 3 mg L-l NAA.