Madencilikte gürültüye bağlı işitme kayıplarının tespiti: Taş kırma eleme tesisi örneği
Determination of noise induced hearing lost in mining: A sample of stone crushing and screening plant
  1. Tez No: 252669
  2. Yazar: ATAKAN MUTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültü, işitme kayıpları, aşamalı loglineer analiz, Noise, hearing loss, hierarchical log-linear analysis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maden İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Çeşitli endüstri dallarında maruz kalınan gürültü düzeylerine bakıldığında, madencilik endüstrisinde açığa çıkan gürültü seviyeleri kabul edilebilir sınır değerlerle karşılaştırıldığında yüksek kalmaktadır. Madencilikte rastlanan en önemli meslek hastalıklarından birisi de gürültüye bağlı işitme kayıplarıdır. Bu tezde, Bilecik ilinde faaliyet gösteren Dağ İş Madencilik'e ait taş ocağı ve kırma-eleme tesislerinde gürültüye bağlı işitme kayıplarını tespit etmek amacıyla çalışmalar yapılmıştır. İşçilerin çalıştığı ortamdaki gürültü seviyeleri ölçülmüş ve ayrıca özel bir işitme merkezi tarafından işçilere işitme testi uygulanmıştır. Elde edilen tüm veriler aşamalı loglineer analiz yöntemi ile SPSS® 11.5 paket programında değerlendirilmiş ve gürültüye bağlı işitme kayıplarında etkili olabilecek parametreler belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
When the levels of noise to which people are exposed to in various branches of industry are investigated, the levels of noise coming out in the mining industry seem to be higher when compared to reasonable noise levels. One of the most pervasive occupational illnesses in mining is noise-induced hearing loss. In this study, it is aimed to identify noise-induced hearing losses in the quarry and crushing and screening plant that belong to Dağ-İş Mining operating in Bilecik. The noise levels of the environments in which laborers work were measured and a private hearing firm also applied a hearing test to the workers. The data obtained was evaluated using hierarchical log-linear analysis method and SPSS® 11.5 software package and parameters which can be influential on hearing losses were tried to be identified.