Faaliyet tabanlı maliyetleme sistemi: Gıda sektöründe bir uygulama
Activity based costing system: An application of nurture sector
  1. Tez No: 253049
  2. Yazar: AYŞE SOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM YÜKSEL PAZARÇEVİREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Sistemi, Geleneksel Maliyetleme Sistemi, Maliyet Taşıyıcısı, Maliyet Havuzu, Faaliyet Merkezleri, Activity Based Costing System, Traditional Costing System, Cost Driver, Cost Pool, Activity Centers
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
İşletmelerin küresel rekabet ortamında başarılı olabilmeleri için faaliyetlerini verimli hale getirmeleri gerekir. Ülkemizde faaliyet gösteren işletmeler de bu koşullardan etkilenmiş ve faaliyetlerini sürdürebilmeleri için önemli unsurlardan biri olan maliyet bilgisinin doğruluğu önem kazanmıştır. Bu durumda işletme yönetimine karar almada kendilerine yol gösterecek bir maliyet sistemine ihtiyaç vardır. Geleneksel sistemlere bir alternatif olarak işletmenin ürettiği mal ve hizmetlerin maliyetlerini hesaplamada faaliyetleri esas alan Faaliyet Tabanlı Maliyetleme sistemi çalışmamızın konusunu teşkil etmektedir.Kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlamak, mamul ve hizmet maliyetlerini daha sağlıklı hesaplayabilmek ve daha etkin kararlar alabilmek için faaliyet tabanlı maliyetleme gibi yeni yaklaşımlar ön plana çıkmıştır. Böylece günümüzün rekabet ortamında maliyetlerin aşağı çekilebileceğini göstermek, satış tutarlarının artabileceğini, işletmelerin girecekleri ihale ve müşteri talepleri karşısında verecekleri fiyat ve elde edecekleri karlarda gerek firma açısından ve gerekse müşteri açısından yarar sağlayacağının anlaşılmış olması son derece önemlidir.Bu doğrultuda hazırlanan çalışmanın temel amacı; daha doğru birim maliyet bilgisine ulaşmak için Faaliyet Tabanlı Maliyetleme sisteminin nasıl uygulanabileceği ve uygulamada nasıl sonuçlar alınabileceğinin araştırılmasıdır.
Özet (Çeviri)
Businesses should realize high level of effectiveness to succes in the conditions of global competition. The companies operating in our country have also been affected by the chancing conditions and the accurate cost data which is avital element to continue their operations has gained more importance. In this context, a new cost system that produces more precise cost figures and more objective information is needed. In this study activity based costing in the main subject we focuse on. With the new costing system A.B.C., the firms are able to use resources more efficiently , calculate the cost of goods and services better and make more effective decisions. In this way it is possible to show that the costs can be lowered and sales revenues can be increased. Additionally, the experiences of those firms using the ?Activity Based Costing? (A.B.C.) system, have provided proof of this system?s ability to give the right prices on entering contractual bids and providing for customer requests, and get a better picture of the profits to be incurred. Both customers and the production companies benefit from the application of A.B.C. costing system. The aim of the study, is to search how activity ? based costing system can be applied and what kind of results can be obtained in order to calculate more accurate unit cost data.