Yerel yönetimlerde stratejik planlama
Strategic planning in local governments
  1. Tez No: 253090
  2. Yazar: ŞİYAR DAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAZIL HÜSNÜ ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Planlama, Kamu Yönetimi, Strateji, Stratejik Planlama, Yerel Yönetimler
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Küresel boyutta yaşanmakta olan ve toplumsal hayatın her alanında etkilerini görmekte olduğumuz değişim ve gelişim süreci ülkemizde de bireylerin gündelik yaşantısından devletlerin yönetim sistemine kadar çok çeşitli alanlarda etkisini hissettirmektedir. Süreç yönetiminde önemli bir yol olan stratejik yönetim ve stratejik planlama, bu değişim sürecinin Türk Kamu Yönetimindeki etkilerini değerlendirmede anahtar rol oynamaktadır.Bu çalışmada yerel yönetimlerde stratejik planlama ve yönetim yaklaşımı ele alınmaktadır. Ülkemizdeki yerel yönetimlerin ekonomik açıdan kıt olan kaynaklarının verimli şekilde kullanımı, stratejik planlama sürecinin önemli bir evresi olan performansa dayalı bütçeleme sistemi yoluyla sağlanmak istenmektedir. Bu sayede çağdaş yerel yönetim anlayışının gereksinimlerinden olan hesap verebilirlik ve hedeflere ulaşmadaki başarının ölçülebilmesi sağlanmış olacaktır.Kuşkusuz yerel yönetimler, stratejik planlarını hazırlarken yönettikleri kentlere özgü özellikleri dikkate alarak, farklı stratejik plan örneklerinden yararlanarak, katılımcı bir anlayışla planlama sürecini yürütürse başarı şansları artacaktır. Bu iddia bu çalışmanın temel konusudur.Çalışmanın birinci bölümünde; strateji, planlama ve stratejik planlama kavramları genel olarak ele alınmaktadır. İkinci bölümde, stratejik planlama sürecinin aşamaları ayrıntılı olarak incelenmektedir. Üçüncü ve son bölümde ise; yerel yönetimler, yerel yönetimlerde stratejik planlamanın yasal altyapısı verilmekte ve son olarak aynı ildeki iki farklı yerel idarenin stratejik planlama uygulama örnekleri irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, we see the impact of the process of change and development in global dimension in all fields of social life, and in our country from the daily lives of individuals across a range of administrative systems in areas of state influence is felt. Strategic management and strategic planning is an important way of process management and both have key role in evaluating the impact of this process of change in the Turkish Public Administration.In this study, strategic planning and management approach in local government are addressed. The effective use of the scarce economic resources of the local governments in our country can provided through performance-based budgeting system which is an important phase of the strategic planning process. With this way, the two requirements of contemporary approaches of local governments, accountability and measurement of success in reaching goals can be providedSurely, local governments will increase their chances for success by preparing strategic plans with a participatory understanding, considering specific features of the cities they manage and examining different samples of strategic plans, and will be useful. This arguement is the basis of this study.In the first part of the study; strategy, planning and strategic planning concepts will be discussed in general. In the second part, the stages of the strategic planning process are studied in detail. In the third and last section, local governments, legal basis of the strategic planning in local governments and two different examples of the strategic planning in the same province are analyzed.Keywords : Planlaning, Public Administration, Strategy,Strategic Planning, Local Governments