Yerel yönetimlerde stratejik planlama ve stratejik yönetim üzerine Beykoz Belediyesi örneği
Local government strategic planning and strategic management in a case study on Municipal Beykoz
  1. Tez No: 303950
  2. Yazar: ŞENER YALÇINKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEFER GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Strategy, Strategic Planning, Strategic Management, Strategic Planning in Local Government
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bir kurumun hayatını sürdürebilmesi onun ne kadar iyi planlama yapabildiğine ve geleceği ne kadar iyi tahmin edebildiğine bağlıdır. Bu nedenle kurum kendi iç bilgilerini ve pazar bilgilerini çok iyi özümsemeli ve kullanmalıdır. Bu bilgiler doğrultusunda planlamalar geliştirmelidir. Bu konunun uzmanları bu verileri en iyi şekilde analiz ederek kurum için gerekli stratejik planları hazırlamalıdır. Operasyonel (kısa vadeli), taktik (orta vadeli) ve stratejik (uzun vadeli) planlama her kuruluşun mutlaka sahip olması gereken argümanlardır. Aksi takdirde gelecekte nasıl bir tutum izleneceği ve neler yapılabileceği ancak iş işten geçtiğinde farkedilebilir. Çoğunlukla kuruluşlar için hayati önem taşıyan planlama ülkemizde maalesef her zaman gereken ilgiyi görmemektedir.Bu çalışmada stratejik planlama ve yönetim yaklaşımı yerel yönetimler yönünden ele alınmaktadır. Ekonomik açıdan yerel yönetimlerin kaynaklarının kıt olması, siyasal açıdan ise yurttaşların katılım isteklerinin artmasına rağmen hesap verebilirlik ve kaliteli hizmet yönündeki eksiklikler yerel yönetimlerde stratejik planlama konusunun önemini artırmaktadır.Stratejik planlamanın yerel yönetimlere özgü özellikler dikkate alınarak uyumlaştırıldığı, stratejik planlama sürecinin bilinçli biçimde uygulandığı, farklı örneklerden yararlanıldığı takdirde yerel yönetimlerde de başarılı olabileceği iddiası çalışmaya konu olmuştur. Bu çalışmanın ilk bölümünde; Strateji kavramı anlatılmıştır. İkinci bölümde; Stratejik Yönetime değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise Stratejik Planlama anlatılmıştır. Dördüncü bölüm de Yerel Yönetimler ile Yerel Yönetimlerde Stratejik Yönetim açıklanmış ve son bölüm olan beşinci bölümde ise yerel yönetimlerden bir örnek İstanbul'un güzide bir ilçesi olan Beykoz Belediye Başkanlığının Stratejik Planı uygulaması anlatılmıştır.Anahtar Kelimeler : Strateji, Stratejik Planlama, Stratejik Yönetim, Yerel Stratejik Planlama
Özet (Çeviri)
Whether an institution can survive or not depends on how well it makes plans and how well it can predict the future . Fort his reason , the instituion should absorb its internal knowledge very well and should use them perfectly . With the light of this those knowledge, the plannings should be developed . Specialists also should anlayze them and should prepare its strategic plans . Operational (short term ) , tactical (medium term ) and starategic (long term ) plannings are needed fot the institution . Otherwise , it can be noticed how it could do the things better, or what could be done before it is too late . But in our country; Planning which is vital for organizations does not always have an interest .In this study, strategic planning and management apparoaches are discussed in terms of local governments. Local managements ?economic resources are scarce and citizens? demands in participation and politics and the need for qualified services makes the planning concept necessary. This concept becomes more and more important as days go by.This study analyzes that local organization can be successful by considering how important and vital of plannings step consciously. In the first part of this study, the concept of Strategy is mentioned. In the second part, have been mentioned in Strategic Management. In the third section describes the strategic planning. The fourth chapter in the Local Government and Local Government Strategic Management explained that the fifth and final section of the chapter is an example of local government, the Beykoz district of İstanbul, an eminent mayor of the Strategic Plan implementation is described.