Faaliyet tabanlı maliyetleme ve bir mermer işletmesinde uygulama örneği
Activity based costing system and model application in a management of marble
- Tez No: 253126
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMET TİTİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Sistemi, Mermer İşletmesi, Maliyet Yönetimi, Sorumluluk Muhasebesi, Activity Based Costing System, Management of Marble, CostingManagement, Responsibility Accounting
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Günümüzde yoğun ve acımasız rekabet koşulları hüküm sürmektedir.İşletmeler pazar paylarını arttırmanın öncesinde mevcut konumlarını koruyabilmekve ayakta kalabilmek adına büyük mücadele vermektedir. Bu mücadelenin başındada sürekli artma eğilimi gösteren maliyetlerin arzu edilen seviyelere çekilerekkorunabilmesi yer almaktadır. Bu çabanın kaçınılmaz gereği olarak maliyet yönetimikavramı, son yıllarda önemini giderek arttırmıştır. İşletmeler rekabet güçlerinisağlamlaştırmak için farklı maliyet yönetimi yaklaşımlarını ve tekniklerinibenimsemektedirler. Ancak maliyetlerin kontrolü ve yönlendirilmesi için sorumlulukmuhasebesi sistemine geçilmesinin bir zorunluluk olduğu söylenebilir. Çünküsorumluluk muhasebesinde temel amaç, gider kontrolüdür. Sorumlulukmuhasebesinin uygulandığı bölümsel işletmelerde; bölümler arası mal ve hizmettransferlerinde uygulanacak transfer fiyatlama politikası üzerinde özellikle durulmasıgerekmektedir. İşletmelerin, transfer fiyatlama politikalarına karar verirken, maliyetyönetimine ilişkin kaygıları ön planda tutmaları yararlarına olmaktadır.Bu çerçevede ele alınan çalışmada, konu önce teorik olarak ele alınmış, sonrada mermer sektöründeki bir üretim işletmesinde uygulaması yapılmıştır. Çalışmanınteorik kısmında, maliyet yönetimi açısından faaliyet tabanlı muhasebe ayrıntılı olarakincelenmiştir. Bu doğrultuda hazırlanan çalışmanın temel amacı, daha doğru birimmaliyet bilgisine ulaşmak için Faaliyet Tabanlı Maliyetleme sisteminin nasıluygulanabileceğini ve uygulamada nasıl sonuçlar alınabileceğinin araştırılmasıdır.Bu kapsamda Faaliyet Tabanlı Maliyetleme sistemi hem teorik hem de ampirikaçıdan incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, intense and hard conditions of competetion are prevailing.Business organizations struggle to protect their current position and to be able to beafloat before raising their market share. At the beginning of this struggle, it?sincluded that the costs show constant enhancement tendency, can be kept by bringingup to the desireed Standard. Recently, as an inevitable necessity of this struggle, theconcept of ?costing management? has raised its importance more and more. Businessorganizations can embark on different costing management approaches andtechniques to assure their competitive power. However, it can be said that it?s acompuision to proceed to the system of responsibility accounting in order to checkand head the costs. Because primary objective of functional accounting is theexpense control. İn entities that the functional accounting is applied, it?sparticulary necessary to dwell upon transfer pricing policy which will be applied fortransfering of goods and services among the segments. While the transfer pricingpolicies are being chosen, it will be advantageous to put concerns of costmanagement first.İn the studies handled with this framework, the issue was firstly examinedtheoretically, then applied in a production firm in a marble sector. In the theoreticalpart of the study, activity based accounting was examined in details. The mainaim of the study preparred within this direction, is to be sought how Activity BasedCosting System can be applied and what kind of solutions can be accomplished inorder to reach truer costing knowledge. Within this framework, Activity BasedCosting was examined both in theory and experientially.