Fatin Rüştü Zorlu
Fatin Rüştü Zorlu
  1. Tez No: 253127
  2. Yazar: HAVVA ELTETİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM KODAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyografi, Siyasal Bilimler, Tarih, Biography, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Fatin Rüştü Zorlu, Demokrat Parti, 27 Mayıs Darbesi, Yassıada Mahkemesi, Fatin Rüştü Zorlu, Democratic Party, Coup of May, Yassıada Court
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 276
Özet
Fatin Rüştü Zorlu 1910 yılında İstanbul'da doğmuştur. 1932 yılında Dışişleri Bakanlığı Meslek Memurluğu sınavını kazanarak çalışma hayatına başlamıştır. 1954 yılında Çanakkale'den Milletvekili seçilmiş, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak etkin bir görevle siyasi hayatına başlamıştır. 1957 yılında Dışişleri Bakanlığı görevine getirilmiştir. Fatin Rüştü Zorlu'nun siyaset yaptığı dönemde 1950 yılında iktidar olan Demokrat Parti idaresi bulunuyordu. On yıl iktidar hizmeti yürüten DP 27 Mayıs 1960 Darbesi ile hükümetten düşmüştür. Böylece Fatin Rüştü Zorlu'nun üç yıl süren Dışişleri Bakanlığı devresi sona ermiştir. Zorlu, darbe sonrasında Yassıada Mahkemesince yargılanarak idama mahkûm edilmiştir. Fatin Rüştü Zorlu görev yaptığı dönemde önemli başarılara imza atmış bir devlet adamıdır. Çalışmamızın amacı, Türk Siyaset Tarihinde oldukca sancılı yılları teşkil eden bu dönemde Fatin Rüştü Zorlu'nun devlet adamlığını, siyasi kişiliğini, dış politika felsefesini ortaya koymaktır. Çalışmamız Fatin Rüştü Zorlu'nun kişiliği etrafında bu kritik döneme ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
Fatin Rüştü Zorlu was born in İstanbul in 1910. He began his career in 1932 after passing his examination on Civil Service in the Foreign Ministry. In 1954 he was elected a member of Parliament by Çanakkale, after which he held important position as State Minister and Vice Prime Minister. In 1957 he was appointed the Foreign Minister. During his political career it was the Democratic Party that was in power. Having been in Office for ten yeras, the Democratic Party lost its power after the coup which took place in 1960, on 27 of May. Thus, his three-year term in office as a Foreign Minister come to an end. Convicted by Yassıada Court Zorlu was sentenced to capital punishment by hanging. Zorlu was successful a statesman famous for many achievements. The aim of our study is to show Zorlu?s statesmanship, his political personality and his views on foreign policy during the most painful period in the history of Turkish Policy. We hope to hold light to this critical period investigating his personality and career.