1946-1960 arası Amerikan yardımlarının ekonomik ve sosyyal yapıya yansımaları
Reflexion of American aids between 1946?1960 on Economi and Social structure
- Tez No: 253141
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM KODAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Tarih, Economics, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Truman, Marshall, Yardımlar, Ekonomi, Sosyal yapı, Truman, Marshall, Aids, Ecnomy, Social Structure
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 355
Özet
Bu çalışmada, 1946?1960 dönemi, Amerikan yardımlarının ekonomik ve sosyal yapımız üzerindeki etkilerini, Türk toplumunun ekonomik alanda yaşadığı değişimlerin kültür, eğitim, sanat, edebiyat, din, siyaset, askeri, iç ve dış politika sarmalı çerçevesinde yansımaları ortaya konulmuştur.Çalışmamız temel olarak üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde II. Dünya Savaşı sonrası değişen dünya konjektürünün Amerikan Pragmatizmi ile birleşmesi sonucu ortaya atılan Truman Doktrini ve Marshall Planı'na Türkiye'nin dâhil edilme süreçlerine yer verilmiştir.İkinci bölümde, Marshall yardımları öncesinde ABD'nin Türkiye'nin önüne koyduğu bağlayıcı ikili anlaşmalar, Amerika'nın kapitalist sermaye birikimine katkı sağlayan IMF, IBRD ve GATT gibi kuruluşlara üye olması ve ekonomik alanda hazırlanan yabancı uzman raporları bütün olarak değerlendirilerek olayların sebep sonuç ilişkileri ortaya konmuştur.Üçüncü bölümde 1946 yılından başlayarak 1960 yılına kadar olan Amerikan yardımlarının, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal yapısındaki yansımalarını ortaya koyabilmek için dönemin popüler kültür malzemelerinin detaylı bir incelemesi yapılarak olaylar arasındaki neden sonuç ilişkisi ortaya çıkarılmıştır.Böylece çalışmamız, tarih referanslarımızı zenginleştirebileceği gibi tarihin diğer sosyal bilimlerle örtüştüğü alanlara da canlılık getireceğinden hareketle ekonomik, eğitim, kültürel, askeri, sanat, din ve siyasal alana ait olan belgeleri birleştirerek Amerikan eksenli ekonomik ve sosyal yapımızın fotoğrafı çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, the effects of American aids on our economical and social structure and in the frame of cultur, education, art, literature, religion, politics, military, domestic and foreign policy, reflexions in this field are brought up within the period of 1946- 1960.Our work fundamentally consists of three parts. In the first part the process of Turkey?s being included to the Truman doctrine and Marshall Plan, which came out with the joining of the American Pragmatism with the changing economic situation after the World war II, was discussed.In the second part, the obligatory bilateral agreements which America put forward for Turkey, America?s being a member of some organisations such as IMF, IBRD, and GATT that enables contribution to America?s capitalist accumulation and foreign expert reports prepared in economic field are evaluated as a whole and the cause and result relations are brought out.To see the effects of American aids, between the year of 1946 and 1960, on Turkey?s economi and social structure; the cause and effect relationships of the events are indicated by doing a detailed study of the popular cultural materials of the time.Thus, like our work may enrich our history reference at the same time, because of it will make a liveliness to the fields overlaping of history with other social sciences, we took a photograph of our social structure which is in the axis af America by uniting the documents belong to the field of economical, education, cultural, military, art, religion and politics.