Muhasebe bilgi sistemlerince üretilen bilgilerin kalitesini etkileyen kritik başarı faktörleri: İMKB'de bir araştırma
Critical success factors that affect the quality of information produced by accounting information systems: A research in ISE
  1. Tez No: 253140
  2. Yazar: HAKAN ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ ACAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Yönetimi, Toplam Kalite Yönetimi, Bilgi Kalitesi, Muhasebe Bilgi Sistemi, Kritik Başarı Faktörleri, Information management, total quality management, information quality, accounting information systems, critical success factors
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Bu çalışmada, muhasebe bilgi sistemlerince üretilen bilgilerin kalitesini etkileyen kritik başarı faktörleri tanımlanarak, halka açık işletmeler üzerine bir araştırma gerçekleştirilmiştir.Muhasebe bilgileri, işletme içi ve dışı bilgi kullanıcıları için önemlidir. Muhasebe bilgisinin kaliteli olması, kullanıcısının gerçekleştirdiği faaliyetlerin değerini artırır. Muhasebe bilgi sistemlerinde, kaliteli muhasebe bilgisi üretmek üzerine odaklanılmalıdır. Bu kapsamda öncelikle, muhasebe bilgisinin kalitesini etkileyen ve bilgi üretim süreçlerinde bilgi kalitesini etkileyen kritik başarı faktörlerinin tanımlanması gerekmektedir.Bu doğrultuda, bilgi yönetimi, toplam kalite yönetimi, bilgi kalitesi ve muhasebe bilgi sistemi ile ilgili literatür taranarak, muhasebe bilgisinin kalitesini etkileyen kritik başarı faktörleri tanımlanarak, halka açık işletmelerin muhasebe yöneticilerine yönelik yapılan anket çalışması ile tanımlanan kritik başarı faktörlerinin geçerlilikleri test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, critical success factors that affect quality of information produced by accounting information systems have been defined and a research has been done on public enterprises.Accounting information is important for internal and external businesses information users. Quality of accounting information in increases the value of the activities that performed by its users. There should be focused on producing high-quality information in accounting information systems. Primarily in this context the critical success factors that affect the quality of information in production processes and the quality of accounting systems must be defined.In this direction, survey which is defined as the survey of public enterprises for accounting managers validity of critical success factors have been tested by identifying critical success factors that affect the accounting information, by scanning the information management, total quality method, and accounting information systems related literature.