Türkiye'de toplumsal olayların yönetilmesinde çevik kuvvet ve güvenlik şube müdürlüklerinin rolü
The role of riot police and state security units in the management of public events in Turkey
  1. Tez No: 253327
  2. Yazar: MEHMET KOCAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT GÖKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Olaylar, Toplumsal Olayların Yönetilmesi, Çevik Kuvvet, Güvenlik Şube Müdürlüğü, Public Events, Management of Public Events, Riot Police, State Security Unit
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ceza Adaleti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Demokrasinin ilerlemesine ve toplumun sağlıklı olarak gelişmesine hizmet eden toplumsal olayların başarılı biçimde yönetilebilmesi, öncelikle bu alanda istihdam edilen uzman birimlerin varlığına bağlıdır. Bu anlamda, ülkemiz polis sorumluluk bölgesinde meydana gelen toplumsal olayların yönetilmesinde, Emniyet Teşkilatı bünyesinde kurulu bulunan Çevik Kuvvet ile Güvenlik Şube Müdürlüklerinin ortak sorumlulukları bulunmaktadır.Ancak ülkemizde toplumsal olay polisliğine ilişkin yapılan sınırlı sayıdaki bilimsel çalışmaya bakıldığında genel olarak Çevik Kuvvet Şube Müdürlüklerinin konu edildiği, Emniyet Teşkilatı içerisinde ?sivil çevik? olarak adlandırılan Güvenlik Şube Müdürlüklerine ise değinilmediği görülmektedir.Toplumsal olay polisliğinin bu şekilde değerlendirilmesi, bu polislik türünün yalnızca alanda meydana gelen ve olaylara müdahale edilen polislik anlayışına götürür ki, bu çok doğru bir yaklaşım değildir. Dolayısıyla ülkemizde toplumsal olay polisliğine ilişkin çalışmalarda sağlıklı verilere ulaşılması isteniyorsa, bu tür çalışmalara mutlaka Güvenlik Şube Müdürlüklerinin de dâhil edilmesi gerekir. Bu bağlamda tez çalışmasında; Çevik Kuvvet ile Güvenlik Şube Müdürlüklerinin toplumsal olayların yönetilmesindeki rolü ayrıntılı biçimde ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The successful management of public events which serve the progress of the democracy and healthy development of the society depends, first of all, on the existence of expert units employed in this field. In this sense, the riot police and state security units, which are founded in the Turkish National Police, have joint responsibilities in the management of public events happenning within the responsibility of police area.Yet, when the limited number of scientific studies carried out regarding Crowd Control Policing in our country are taken into consideration, it is mostly seen that Riot Police Units are in question, but State Security Units, which are called ?Ununiformed Riot Police? are not focused on.Evaluating Crowd Control Policing in this way leads to an understanding of policing only reacting to public events within open area is not the right approach. For this reason, if reliable data are to be reached in studies on Crowd Control Policing, such studies should include State Security Units as well. Thus, in this master degree thesis, the definition of the role of the Riot Police and State Security Units in the management of public events are brought up in detail.