Emniyet teşkilatında motivasyon araçları: İstanbul ili Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü örneği
Motivation tools in the police organization: The Case of Police Directorate of Kadiköy District of İstanbul province
  1. Tez No: 253328
  2. Yazar: ÜMİT ERŞAHIS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT GÖKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Emniyet Teşkilatı, Motivasyon, Motivasyon Araçları, Police Organization, Motivation, Motivation Tools
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Vazifesi kamu düzeni ve bireylerin haklarını koruma olan polisin görevini kusursuz yapması motivasyon düzeyiyle yakından ilişkilidir. Bu araştırmada İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı karakollarda çalışan 247 polis üzerinde anket çalışması yapılarak, sosyo-ekonomik, örgütsel-yönetsel ve psiko-sosyal motivasyon araçların polisin motivasyonunu nasıl etkilediği ve polisin hangi motivasyon araçlarını daha çok önemsediği bulunmaya çalışılmış ve bu kapsamda bir takım önerilerde bulunulmuştur.Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde motivasyonun tanımı, süreci, önemi ve faydaları, tarihçesi ve motivasyon teorileri ile ilgili, ikinci bölümde polisin motivasyonu konusunda yapılan araştırmalar ile genel olarak motivasyon araçları ve polisin motivasyon araçlarıyla ilgili teorik bilgiler sunulmuştur. Üçüncü bölümde ise uygulanan anket çalışmasının analizi yapılarak çeşitli önerilerde bulunulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre çoğu motivasyon aracının polisin motivasyonunu olumlu etkilediği, ancak katılımcıların tüm tercihlerine göre yapılan analizde; ilk sırada yüksek ücret, ikinci sırada sosyal imkânlar, üçüncü sırada çalışma koşullarının uygunluğu, dördüncü sırada ise maddi olarak ödüllendirilme polisin en fazla tercih ettiği araçlar olmuştur.
Özet (Çeviri)
In order for the police, whose duty is to provide public order and to secure the rights of the individuals, to perform its mission without mistake is closely related to the motivation degrees of the policemen and policewomen. In this research, questionnaire study was carried out on 247 police officers working in The Police Directorate of Kadıköy District depending on Police Directorate of Istanbul Province in order to determine how the socio-economic, organizational-administrative and psychosocial motivation tools influences the police and which motivation tools are valued the most by the police and some recommendations were presented in this scope.The research is composed of three sections. In the first section the theoretical information about the definition, significance, benefits and history of the motivation, motivation theories were given. In the second section the theoretical information about the researches on the motivation of police, the individual factors affecting the motivation, motivation tools and the motivation tools of the police were given. In the third section, the results of the questionnaire were analyzed and various suggestions were presented. According to the outcomes of the research, it is detected that most of the motivation tools influences the police positively. But according to all preferences of the participants, high wages, social opportunities, suitability of the working conditions and rewarded as monetary have come out in the front ranks respectively.