Ankara ilinde çalışan polislerin tükenmişlik düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi
Examining the burnout levels of police in Ankara with some variables
- Tez No: 253441
- Danışmanlar: PROF. DR. BANU İNANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Psikoloji, Public Administration, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Police, Burnout, Maslach Burnout Scale
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmanın amacı, Ankara ilinde çalışan polislerin tükenmişlik düzeylerini belirleyerek bazı demografik değişkenler (yaş, cinsiyet, medeni durum, öğrenim durumu, rütbe, görev yaptıkları şube, mesleki kıdem, çalışılan birimde geçen süre ve günlük çalışma sistemi) açısından farklılaşıp farklılaşmadığına bakmaktır.Çalışmaya 2009 yılında Ankara Emniyet Müdürlüğünde görevli olan kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemiyle seçilmiş 397 polis katılmıştır. Tükenmişlik düzeylerini belirlemek için ?Maslach Tükenmişlik Ölçeği? ve kişisel bilgiler için de ?Kişisel Bilgi Formu? kullanılmıştır. Verilerin analizi için Pearson Korelâsyonu, tek örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi uygulanmıştır.Yapılan analizler sonucunda, örnekleme giren polislerin tükenmişlik düzeylerinin cinsiyet, medeni durum, eğitim, çalışılan şube ve rütbelerine göre farklılık gösterdiği saptanmıştır. Yaş, mesleki kıdem, çalışılan birimde geçen süre günlük çalışma sistemi ve tükenmişlik düzeyleri arasında anlamlı fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the levels of burnout for police officers working at Ankara Police Department in terms of some demographic variables (age, gender, marital status, educational status, rank, branch of their duties, professional seniority, working time at the current branch and daily operation system).This study was started in 2009 at Anakara Police Department with a total of 397 police officers and supervisors, all selected using a simple random selection method. To determine the levels of burnout“Maslach Burnout Inventory”and for personal information“Personal Information Form”were used. Data was analzyed by Pearson Correlation, one-sample independent t-test and one-way analysis of variance.As a result of analysis, burnout levels of the police officers participating in this study were found to vary according to gender, marital status, education, rank and branch of their duties. Age, professional seniority, working time at the current branch and daily operation system did not reveal significant difference between levels of burnout.