Türk Ceza Kanunu'nda hırsızlık suçu
Theft crime in Turkish Criminal Code
- Tez No: 253507
- Danışmanlar: PROF. DR. VELİ ÖZER ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Malvarlığına karşı suçlar, hırsızlık suçu, taşınır mal, hırsızlık suçunun unsurları, hırsızlık suçuna teşebbüs, Crimes aganist property, theft crime, movable goods, elements of the theft crime, criminal attempt to the theft crime
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 300
Özet
Bir başkasına ait taşınır bir malın, zilyedinin rızası alınmaksızın bulunduğu yerden yarar sağlamak amacıyla alınması olarak kısaca tanımlanabilecek olan hırsızlık suçu, Türk Ceza Kanunu'nun malvarlığına karşı suçları düzenleyen kısmında düzenlenmektedir. Suça ilişkin açıklamalar 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun gerek hırsızlık suçuna getirdiği ve gerekse genel hükümler açısından getirdiği yenilikler dikkate alınmak suretiyle yapılmaktadır.Cumhuriyet tarihinin temel kanunlarından biri olan 765 Sayılı Türk Ceza Kanunu, Avrupa Birliği'ne giriş sürecinin de etkisiyle yürürlükten kaldırılmış, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu 2005 yılında yürürlüğe girmiştir. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu, gerek suç genel teorisi açısından gerekse özel hükümler açısından önemli değişiklikler getirmekle birlikte, hırsızlık suçu açısından önceki düzenlemelerden çok farklı, suçun niteliğini ve etkinliğini kökten değiştirecek değişikliklerin yapıldığını söylemek zordur.Çalışma, 3 bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır.Birinci Bölümde, hırsızlık suçunun tanımı, benzer suçlarla mukayesesi ve suçun unsurları gibi konular incelenmektedir.İkinci Bölümde, suçun nitelikli halleri olarak, ağırlatıcı ve hafifletici nedenleri üzerinde durulmaktadır.Üçüncü Bölümde, hırsızlık suçuna teşebbüs, iştirak ve içtima gibi konular ile usul hükümlerinin hırsızlık suçu açısından özellik arz eden durumları incelenmektedir.Çalışma, suçla ilgili genel değerlendirmelerin yer aldığı sonuç kısmı ile tamamlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The thetf crime that can be defined as taking away a movable property belonging to someone else from its place in order to benefit without concent of the proprietor is involved in chapter of crimes aganist property of Turkish Criminal Code. In the Thesis, while exlaining about the theft crime, Turkish Criminal Code No:5327 and later modifications on this code in addition to brought amendments are mentioned. Explanations about amendments and modifications are related to both theft crime and genaral provisions.The Turkish Criminal Code No:765, the one of the fundemental laws of Turkish Republic history, was abrogated during the accession of European Union and entered into force in 2005. Turkish Criminal Code no:5237 brings important changes about general crime theory and spesific provisions, but with the comparision of previous adjustments, the radical amendments about elements an efficiency of this crime haven?t been made.This Thesis has three parts and a conclusion.The first chapter includes definititon of the theft crime, comparisons of similar crime types in the same chapter on the code and the elements of the crime.In the second chapter, qualified circumstances and sanctions of this crime will be explained.In the third chapter, criminal attempt, accesory to the crime, concurrence of crimes and procedural provisions are analysed.In conclusion, in the last chapter is completed with the general evaluation of theft crime.