Evlilik öncesi ilişkileri geliştirme programının çiftlerin ilişki doyum düzeylerine etkisi
The effects of the premarital relationship enrichment program on the relationship satisfaction of couples
- Tez No: 253712
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELEK KALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İlişki, İlişki Doyumu, Evlilik öncesi ilişkiler, İlişki Geliştirme, Program
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı, evlilik öncesi ilişkileri geliştirme programının çiftlerin ilişki doyum düzeylerine etkisini belirlemektir. Araştırmanın deney ve kontrol grubu 20 kişiden oluşmaktadır. Araştırmada çiftlerin ilişki doyumlarını belirlemek amacıyla Romantik İlişkilerde Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Deney ve kontrol gruplarına bu ölçek ön-test ve son-test olarak uygulanmıştır. Oturumlar yaklaşık 120 dakika olmak üzere 7 hafta sürmüştür. Oturumların sonunda deney ve kontrol gruplarına uygulanan Romantik İlişkilerde Doyum Ölçeği ön-test ve son-test puan ortalamaları arasında bir fark olup olmadığını belirlemek için Mann-Whitney U Testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır.Araştırmanın istatiksel analizleri sonunda evlilik öncesi ilişkileri geliştirme grubuna katılan çiftlerin ilişki doyum düzeylerinde anlamlı farklılıklar geliştiği bulunmuştur.Elde edilen bilgiler literatür ışığında yorumlanmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to study the effects of ?The Premarital Relationship Enrichment Program? on the relationship satisfaction of couples. The experiment and control groups of this research consist of 20 persons. Romantic Relationship Satisfaction Scale was used to determine couples? relationship satisfaction. The pretest and posttest were given to the experiment and control groups. The sessions lasted about 120 minute during 7 weeks. Mann-Whitney U Test and Wilcoxon Signed Rank Test were used to determine whether there was any difference between the pretest and posttest results of Romantic Relationship Satisfaction Scale.Significant differences were detected on the relationship satisfaction levels through The Premarital Relationship Enrichment Program.The finding have been discussed in the light of the literature, and some suggestions have been made.KEY WORDS: Relationship, Relationship Satisfaction, Premarital Relationships, Relationship Enrichment, Program.