Ağrı ve çevresinde şeker pancarı tarımı ve şeker sanayi
Agriculture of sugar beet and sugar industry in and around Ağrı
- Tez No: 253928
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ZAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Şeker Sanayi, Doğu Anadolu Bölgesi, Şeker Pancarı, Şeker Fabrikası, Ağrı, Sugar Industry, Eastern Anatolian Region, Sugar Beet, Sugar Factory
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beşeri ve İktisadi Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Yüksek Lisans Tezi olarak hazırlanan bu araştırmanın konusunu; Ağrı ve Çevresinde Şeker Pancarı Tarımı ve Şeker Sanayi oluşturmaktadır.Ağrı Şeker Fabrikası ve şeker pancarı ekim sahaları Doğu Anadolu Bölgesi'nin Erzurum-Kars Bölümü ile Yukarı Murat-Van Bölümü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Fabrikanın bulunduğu Ağrı şehri, Ağrı Ovası'nın doğu kenarına yakın, dağlık alanlardan inen akarsuların birleştiği bir mevkide yer almaktadır. Ağrı ilinin kuzeyinde Kars, kuzeydoğusunda Iğdır, batısında Erzurum, güneybatısında Muş ve güneyinde ise Van illeri, doğusunda ise İran bulunmaktadır.Fabrika kampanya dönemlerinde hammadde ihtiyacını Ağrı ilinin Doğubayazıt, Eleşkirt, Taşlıçay, Diyadin, Tutak, Patnos, Iğdır'ın Merkez, Tuzluca ve Aralık ilçelerinden sağlamaktadır. Fabrikanın, 224.300 hektarlık şeker pancarı ekiliş bölgesinin 164.000 hektarı Ağrı, 77.900 hektarı ise Iğdır ili sınırları içerisinde kalmaktadır. Bu illerde şeker pancarı tarımı, 1960 yılında Erzurum Şeker Fabrikası'nın pancar ekiliş bölgelerine dahil edilmeleriyle başlamıştır.Ağrı şehir merkezinin batısında 1976 yılında kamulaştırılan, 4029 dekarlık kuruluş ve kullanış sahası üzerinde bulunan fabrika (Ağrı Şeker Fabrikası), 1984 yılında üretime açılmıştır. Fabrikanın pancar işleme kapasitesi 3000 ton/gün'dür. Fabrika kampanya süresi boyunca ortalama 255.000 ton pancar işleme kapasitesine sahiptir.
Özet (Çeviri)
The subject matter of this master thesis is Agriculture Of Sugar Beet and Sugar Industry in and Around Ağrı.Fields of sugar beet and Ağrı Sugar Factory are within the boundaries of Erzurum-Kars Part and Upper Murat-Van Part of the Eastern Anatolian Region. Ağrı, where the factory is, is located on a place where rivers from the mountains join, near the eastern side of Ağrı Plain. It is bordered by Kars in the North, by Iğdır in the northeast, by Erzurum in the west, by Muş in the southwest, by Van in the south and by Iran in the east.The factory obtains its raw material from Doğubayazıt, Eleşkirt, Taşlıçay, Diyadin, Tutak, Patnos, Central Iğdır, Tuzluca and Aralık. 164.000 hectares of total 224-300 hectare-sugar beet-agriculture field are in Ağrı while 77.900 hectares of it are Iğdır. Sugar beet agriculture in these cities started in 1960 with the functioning of Erzurum Sugar Factory.Nationalised in 1976 and founded in a field of 4029 decares, the Ağrı Sugar Factory started its production activities in 1984. Its daily beet slicing capacity is 3000 tons. Its seasonal daily beet slicing capacity is 255.000 tons.