Liseli ergenlerin yalnızlık algısının sosyal beceri, benlik saygısı ve kişilik özellikleri bağlamında değerlendirilmesi
Investigation of social skills, self esteem and personality to the loneliness perception in the adolescent at high school level
  1. Tez No: 254020
  2. Yazar: SEMA SAN ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM KİRAZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yalnızlık, Benlik Saygısı, Sosyal Beceri, Ergenlik, Loneliness, Self-Esteem, Social Skill, Adolescence
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Gelişim Psikolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu çalışmanın amacı lise düzeyindeki ergenlerde sosyal beceri ve benlik saygısının yalnızlık algısına olan etkisinin incelenmesidir.Araştırmanın evrenini İstanbul ili Kartal ilçesinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ve özel orta öğretim kurumlarında öğrenim görmekte olan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise; İstanbul ili Kartal ilçesinde 2007-2008 Eğitim- Öğretim yılında öğrenim görmekte olan 240'ı kız 227'si erkek olmak üzere toplam 467 öğrenci oluşturmaktadır.Araştırmada veri toplamak amacıyla; araştırmacı tarafından hazırlanan ?Kişisel Bilgi Formu?, ?UCLA Yalnızlık Ölçeği?, ?Sosyal Beceri Envanteri?, ?Coopersmith Benlik Saygısı Envanteri? ve ?Sıfat Tarama Listesi (ACL)? kullanılmıştır.Verilerin istatisiksel analizleri SPSS (Statistical Package for Social Science) paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Anket ile toplanan verilerin çözümlemeleri Bağımsız Grup T Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), tamamlayıcı Post Hoc Teknik olarak da Scheffe Testi ve Tamhane Testi, Pearson Çarpım Moment Korelasyon Katsayısı ve basit doğrusal regresyon analizi işlemi yapılmıştır. Araştırma kapsamında anlamlılık düzeyi en az ,05 olarak kabul edilmiştir.Araştırma sonucunda, Orta Öğretim Kurumları'nda öğrenim görmekte olan öğrencilerin sosyal becerileri (Duyuşsal Anlatımcılık, Duyuşsal Duyarlık, Duyuşsal Kontrol, Sosyal Anlatımcılık, Sosyal Duyarlık ve Sosyal Kontrol), benlik saygıları ve kişilik özellikleri, öğrencilerin yalnızlık algılarını anlamlı derecede yordadığı bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate social skill and the self-esteem to the loneliness perception in the adolescent at high school level.The universe of this study is the students being educated in the government and private secondary education institutes found in Istanbul province, Kartal district subordinate to the Ministry of Education. The sample of the study is formed by 467 students of 240 girls and 227 boys being educated in the education year 2007-2008 of Istanbul province, Kartal district.For the purpose of collecting data in the study; `?Personal Information Form?? which is prepared by the researcher, `?UCLA Loneliness Scale??, `?Social Skill Inventory??, Coopersmith Self-Esteem Inventory?? and the `?Adjective Check List?? (ACL) are used.The statistical analysis of the gathering data is done by using SPSS (Social Science for Statistical Package) 11.5 software. Independent Sample T-Test, one- way ANOVA, and as posthoc techniques Scheffe- Test and Tamhane?s T-2 Test, Pearson Correlation Coefficient, Simple Linear Regression Analyse were used as statistical techniques. The significance level within the scope of the study has been accepted as at least ,05.The findings have revealed that, the social skills, (Emotional Expressivity, Emotional Sensitivity, Emotional Control, Social Expressivity, Social Sensitivity and Social Control), self-esteem and personal characters of the students being educated in the Secondary Education Institutes were found to predict the loneliness perceptions of the students to be in significant degree.