Avrupa Birliği'ne katılım sürecinde polis yöneticilerinin insan hakları algılaması: Ankara örneği
The human rights perception of police administrators in the process of European Union accession: Ankara sample
  1. Tez No: 254170
  2. Yazar: FETHULLAH BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEYLÜ DİKEÇLİGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan hakları, algılama, Türkiye-AB ilişkileri, polis yöneticileri, Human rights, perception, Turkey-EU relationships, police administrators
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu araştırmanın konusu, Ankara'da görev yapan Polis yöneticilerinin Avrupa Birliği'ne (AB) katılım sürecinde insan hakları algılaması ile ilgilidir. Bu araştırmanın amacı ise, AB ile üyelik müzakereleri sürecinde Türkiye'de resmi çalışanlar olarak devleti temsil eden kişilerin, Birliğe üyelik için önemli olan bir konuya, insan haklarına, bakışını Ankara'da görev yapan polis yöneticileri örneğinde ortaya çıkarmaktır.Bilindiği gibi Türkiye'nin 1960'larda başlayan bir AB süreci mevcuttur. Bu sürecin sonucunda AB'ye üyelik olacaksa bu, AB'nin kriterlerinin öncelikle yerine getirilmesiyle olacaktır. İnsan haklarına saygılı olma AB açısından temel kriterlerdendir. Bu önemli kriter sürecin bu aşamasında (2009 yılı itibarıyla) nasıl algılanmaktadır? Bu sorunun cevabının bulunması önemlidir. Soru polis yöneticilerine sorularak cevap alınmaya çalışılmıştır. Polislerin seçilmesinin nedeni ise devleti temsil eden olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve AB ilerleme raporlarında sıkça (olumlu veya olumsuz olarak) bahsedilmesindendir.Bu çalışma, polis yöneticileriyle yapılan mülakatlar (anket öncesi) ve onlara anket uygulanması ile ortaya çıkmıştır. Mülakatlar hem anket için sorular oluşturmaya, hem de anket ile ortaya çıkarılamayacak noktaların açığa çıkarılmasına yardımcı olmuştur. Anket ise polis yöneticilerinin temel demografik özelliklerinin ortaya çıkarılması ve AB ile insan haklarına dair görüşlerinin alınmasını sağlamıştır.Polis yöneticileri, AB ve insan hakları kavramlarına pozitif bakmakta ve bu kavramları önemsemektedir. Yani onlar, AB'ye üye olunmasını desteklemekte ve insan haklarına değer verilmesi gerektiğini düşünmektedir. Son 25-30 yıllık süreç değerlendirildiğinde polis yöneticileri, polisin insan hakları konusunda ilerleme sağladığını, polisler açısından olumluya giden bir sürecin olduğunu düşünmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of this research is related to human rights perception of police administrators in Ankara, in the process of European Union (EU) accession. The aim of this research is to explore the opinions of the civil servants who represent the state as the official servants in the process of EU membership negotiation, about human rights, which is an important issue for the membership to the Union, in the sample of police administrators in Ankara.As it is known Turkey has the EU process that started in 1960s. In the end of this process, if there is an accession it will be thanks to the implementation of the EU criteria, fundamentally. To be respectful to human rights is a basic criterion according to EU. So, how is this important criterion perceived in this stage of the process (as of 2009)? Finding the answer of this question is important. To get the perception of human rights, the question was asked to police administrators. The reason for selecting the police administrators is that police as a public servant is mentioned, positively or negatively, in the reports of EU progress and European Court of Human Rights (ECHR), frequently.This work was made up of interviews with the police administrators (before the questionnaire) and a questionnaire answered by police administrators. The interviews helped both the making of question paper and supported the revealing of some points which cannot be explained by the implementation of questionnaire. Questionnaire revealed the basic demographic features of the police administrators and was useful to get the opinions about the EU and human rights.The police administrators perceive the EU and human rights concepts positively. That means, they support membership of the EU and think that human rights must be appreciated. When the last three decades are evaluated by the police administrators, they think that police have progressed and police are better than in the past. According to the police administrators the process is positive.