Kur'an-ı Kerim'in dünyevileşmeye karşı ahiret inancını vurgulaması
Al-i Kerim's emphasis on everlasting life against secularization
- Tez No: 254183
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Dünyevîleşme, Ahiret, Ceza, Mükâfat, Secularization, Everlasting Life, Punishment, Remuneration
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Çalışmamızda ?Allah'a inanıp, emir ve yasaklarını yerine getirenlerin mükâfatları; Allah'a inanmayıp, emir ve yasaklarını çiğneyenlerin cezaları? konusu incelenmiştir. Amacımız; Mü'minlerin, salih amel işleyenlerin ve yasak fiiller içinde yüzen inkârcıların her hallerinin nasıl cennete ve cehenneme bağlandığını ortaya koymaktır.Tezde takip edilen yöntem gereğince: İlk bölümde ?Kur'an-ı Kerim'de Dünyevileşmeye Karşı Ahret İnancının Vurgulanması?na; ikinci bölümde ?Ahiret İnancı İle İbadetler Arasındaki İlişki?ye; üçüncü bölümde ?Ahiret İnancı ile Olumsuz Davranışlar Arasındaki İlişki?ye; dördüncü bölümde ?Ahlakta Ahiret İnancının Vurgulanması?na yer verilmiştir. Bu konuları işlerken, konularla ilgili ayetler bulunmuş ve tasnif edilmiştir. Çeşitli tefsirlerden yararlanılarak ayetler yorumlanmış ve konuyla ilgili çeşitli eserlerden istifade edilmiştir.Ulaştığımız genel sonuç şudur ki: Dünya ve ahiret hayatı arasında sıkı bir ilişki mevcuttur. Bu durum ayet ve hadislerde ifade edilmiştir. İnsandan iki âlem arasında dengeyi gözetmesi ve hayatını bu doğrultuda düzenlemesi beklenmektedir. Ancak dünya hayatının cazibesi insanları ahiretle ilgilenmekten uzaklaştırmaktadır. Allah Teâlâ, insanın bu durumunu bilmektedir. Bu sebeple de Allah Teâlâ, Kur'an'da, ahiret ve önemini vurgulamıştır. İnsanlara Cennet ve Cehennemin yollarını göstermiş, tercihi ise insana bırakarak bunu aklıyla değerlendirmesini istemiştir.
Özet (Çeviri)
In our study,“Those who believe in Allah, and reward those who fulfill the orders and prohibitions; not believe in Allah, those who violated the prohibition orders and penalties”subject examined. Our objective it to reveal how every action of Muslim?s, and prohibited acts in the righteous deeds of those who refuse to face is related with heaven and hell.According to the method followed in the thesis: The first section argues“The Emphasis on Everlasting life against secularization in Holy Koran?; second section continues with”the relation between Everlasting Life and Faith Worship“ third section discusses”the relation between Hereafter Faith and Negative Behaviors“; and finally in the fourth section, ”the emphasis on Everlasting life in Ethics? will be discussed. While discussing these issues, related verses are examined and classified. These verses are interpreted in the light of some various tefsir, also some other various studies related to this subject are examined and analyzed.The general conclusion can be derived is that; there is a tight relationship between world and the Everlasting Life. This fact is stated in verses and hadiths. Human Beings are expected to pursue the balance between these two worlds and live accordance with this balanced course. However, the attractiveness of this world?s life alienates people from Everlasting Life. Allah surely knows this situation of people. Therefore, He emphasizes the importance of the Everlasting Life and in the Qur'an. Nonetheless, he shows the path through the Heaven and Hell, leaving the choice to the people to let them evaluate their action in accordance with their own mind and assessment.