Süleyman Ateş'in bilimsel tefsir'e yaklaşımı
The approach of Süleyman Ateş to scientific exegesis
- Tez No: 254184
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL KIRCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Süleyman ATEŞ, Tefsir, Bilimsel Tefsir, Tefsir Ekolleri, Süleyman ATEŞ, exegesis, scientific exegesis, important person in exegetics
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
?Süleyman Ateş'in Bilimsel Tefsir'e Yaklaşımı? isimli çalışmamız giriş, iki ana bölüm, değerlendirme ve sonuçtan oluşmaktadır.Girişte tezin konusu, amacı, önemi ve metodu ele alınmıştır.Birinci bölümde, Bilimsel Tefsir tanımlanmış, beş ana başlık altında tarihi seyri incelenmiş, Bilimsel Tefsiri savunanlar ve eleştirenler delilleri ile ortaya konulmuş, Kur'an ? Bilimsel Tefsir İlişkisi Kur'an'ın içeriği ve üslubu bakımından değerlendirilmiştir.İkinci bölümde, öncelikle Süleyman Ateş'in Din ? Bilim ilişkisine ve Kur'an ? Bilimsel Tefsir ilişkisine bakışı ele alınmış, daha sonra ise Ateş'in bilimsel tefsir anlayışını yansıtan örnekler astronomi, jeoloji, fizik, biyoloji, tıp, antropoloji ve daktiloskopi olmak üzere yedi ana başlık altında maddelendirilerek tesbit edilmiştir.Değerlendirmede ise ikinci bölümde elde edilen veriler, birinci bölümde elde edilen bilgiler ışığında değerlendirilmiştir.Çalışmamız, değerlendirme neticesinde elde edilen bilgilerin verildiği sonuç ve kaynakça ile son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This work whose name ?The Approach of Süleyman ATEŞ to Scientific Exegesis? contain an introduction, two main part, assessment and conclusion.Introduction is about theme of thesis, purpose and importance of it and it?s method.In the first part, scientific exegesis is defined. It?s historical journal is analysed into five subtitle, it is shown by proofs who support or criticize scientific exegesis and the relation between Koran and scientific exegesis is analysed with content of Koran.In the second part, firstly, the viewpoint of Süleyman ATEŞ in relation between religion and science and relation between Koran and scientific exegesis. Then, some examples that show viewpoint of Süleyman ATEŞ in scientific exegesis are determinated which have seven main topic that astronomy, geology, physic, biology, medicine, anthropology and dactyloscopy.In the assessment part, informations which are obtained in the second part are examined by using informations which are obtained in the first part.This study end up with conclusion which has informations that are examined, and source part.