Heysemi ve hadis ilmindeki yeri
Haysemi and his place in hadith science
- Tez No: 254185
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TOKSARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Heysemi, Hadis, Zevaid İlmi, Mecmau'z-Zevaid, Mısır, Heysemi, Hadith, Zevaid Science, Mecmau'z-Zevaid, Egype
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
?Heysemi ve Hadis İlmindeki Yeri? adlı çalışmamızda öncelikle Ebubekir el-Heysemi'nin ?Mecmau'z-Zevaid ve Menbau'l-Fevaid? isimli eserini detaylı bir şekilde inceledik.Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümünde; hadis alanında çok önemli bir yere sahip olan Ebubekir el-Heysemi'nin hayatı, yaşadığı dönemde Mısır'ın sosyo-kültürel yapısının nasıl olduğu, ilmi faaliyetler ve bu alanda yetişen alimler ile Heysemi'nin meşhur hoca ve öğrencilerinin kısaca hayatlarını ele aldık.İkinci bölümünde ise zevaidlerin tanımı, tarihi süreçleri, faydaları, hadis ilmindeki yerleri, Heysemi'nin zevaid çalışmaları, özel ıstılahları, eserleri ve bunların arasında en önemlisi olan ve çalışmamızın esas gayesini oluşturan Mecmau'z-Zevaid hakkında araştırmalarda bulunduk.İlk dönemden itibaren zevaid çalışmalarında bulunan müellifler bütün hadisleri bir araya getirerek insanların hizmetine sunmaya ve bu alanda orijinal eserler meydana getirmeye çalışmışlardır. Daha sonraki dönemlerde bu çalışmalar özellikle H. X. asırdan itibaren kesintiye uğramış ancak H. XIV. asırdan sonra yeniden canlılık kazanarak zevaid alanında yeni eserler oluşturmuşlardır.Fevkalade titizlik ve dikkat gerektiren zevaid çalışmaları, bir çok hadis kaynağını birleştirerek insanların en kısa yoldan onlarca kitaba ulaşmalarını sağlar. Ayrıca bu kaynaklarda bulunmayan bazı rivayetleri içerdikleri için de önemi biraz daha artmaktadır. Bu sayede insanlar çok kolay bir şekilde her alandaki hadisleri bir arada bulabilmekte, gerektiği yerde değerlendirmeler yapabilmekte ve bir çok kaynağa aynı anda ulaşabilmektedirler.
Özet (Çeviri)
?Haysemi and his place in hadith science?? named in our work, primarily we analyzed to ?Mecmau'z-Zevaid and Menbau?l-Fevaid? named and performed piece by Ebubekir el-Heysemi with details.Our work consists of two sections.In first section; Ebubekir el-Heysemi's life, socio-culturel structure of Egype in his time, his scientific activities, educated wises in this area and Ebubekir el-Heysemi's well-known teacher and his students?s life were discussed here, shortly.In second section; description of zevaids, their historical processes, advantages, their places in hadith science, Heysemi?s zevaid works, his special terms, his pieces espcially his the most important piece which forms main goal of our study is Mecmau'z-Zevaid were taken place, here.Since the first period, all authors collected all hadits and provided them to service of mankind and gived unique pieces in this area with zevaid works. Subsequent periods, especially since H. X century, it had been interrupted. But after H. XIV. century, it has gained reviving and been gived new pieces in zaid area.Zevaid works which need extremly accuracy and attention provide to reach tens of books in short way by unioning plenty of hadiths sources to people. Moreover, it contains some rumor which can not be found in this sources increases its importance. By this means, people can reach to all hadiths with easy way, find all in collected form, evaluate them when needed and reach many sources at the same time.