İdare Hukukunda memurların disiplin soruşturması
Disciplinary investigation, of civil servants on Administrative Law
- Tez No: 254193
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRETTİN EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Devlet Memuru, Disiplin, Disiplin Suçu, Disiplin Cezası, Disiplin Soruşturması, Civil Servant, Discipline, disiplinary offence, disiplinary punishmentdiscipline İnvestigation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
?İdare Hukukunda Memurların Disiplin Soruşturması? başlıklı çalışmamızda, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunundaki temel düzenlemeler ile Anayasamız esas alınarak yargısal içtihatlar çerçevesinde disiplin hukukuna ilişkin temel ilkeler, disiplin suç ve cezaları, soruşturma yöntemi, disiplin cezalarına itiraz ve yargısal korunma yöntemleri anlatılmış; konu ile ilgili bazı müesseselere de değinilmek suretiyle konu ayrıntılı bir şekilde ortaya konmaya çalışılmıştır.Bu çerçevede ?memurların disiplin soruşturması? başlığını taşıyan birinci bölümde genel olarak memur, disiplin suçu ve disiplin cezalarının tanımı yapılarak, bunların ceza yargılaması ile farkları ile ilişkileri ortaya konulmuştur. Ayrıca disiplin Cezalarına İlişkin genel esaslar ayrıntılı bir şekilde irdelenmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde, Devlet Memurları Kanunu'nun kapsamı, disiplin cezalarının amacı ve özellikleri, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda yer alan disiplin cezaları ile bu cezaları gerektiren hal ve eylemler açıklanmış; bir disiplin cezası olmamasına rağmen disiplin cezasına benzer bir kurum olan görevden uzaklaştırma kurumuna ayrıtlılarına girilmemek suretiyle değinilmiş; diğer mevzuatlarda yer alan disiplin hükümleri ile 657 Sayılı Yasa kapsamında olmayan kamu görevlilerine ilişkin disiplin hükümlerinden kısaca bahsedilirken ayrıntılı düzenlemelere yer verilmemiştir.Çalışmanın üçüncü bölümünde, disiplin suçlarına ilişkin soruşturma yöntemleri üzerinde durulmuş; bu çerçevede, disiplin cezası vermeye yetkili amir ve kurullar tespit edildikten sonra, bunların yetki ve sorumlulukları belirlenmiş; ayrıca soruşturma yöntemine ilişkin ilkeler ile bu ilkelere ilişkin yargı kararlarına yer verilmiştir.Çalışmanın dördüncü bölümünde ise disiplin cezalarına karşı başvuru yolları gösterilmiş; kesinleşmiş disiplin cezalarının geri alınıp alınamayacağı sorunundaki tartışmalara yer verilerek çalışma noktalandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study entitled ?disciplinary investigation, of civil servants on administrative law? basic regulations on civil servant law and basic principles about disciplinary law in accordance with judgemental case law based on 1982 Constitution, disciplinary actions, investigatin methods, objection to disciplinary punishment and judgemental defence methods are explained; the subject is presented en detail by mentioning some establishments related to the subject.In this context, in the first chapter, entitled ?disciplinary investigation of civil servants? civil servant disciplinary actions are defined generally and the differences of them from penal provision are stated. Also general bases related to disciplinary punishments are examined en detail.In the second chapter, the content of civil servant law, the purpose and characteristics of disciplinary punishments, disciplinary punishments in law no. 657 on civil servants and the manners and activities that incur punishnent are explained; Although the institution of ?putting out of commission? is similar to the disciplinary punishment, it is not a disciplinary punishment. So this institution is mentioned without going into too much detail. The disciplinary verdicts that take part in other regulations and the disciplinary judgements about public official that is not within the context of law no. 657 are expressed briefly and without going into too much detail about regulations.In the third chapter of the study proceeding methods about disciplinary offence are stated. In this context, after determining the commanders and commissions that are authorized to award disciplinary punishment are determined. Also authority and responsibility of them are pointed out. In addition to this principles about proceeding method and adjudications about these principles are presented.In the last chapterof the study, application methods against disciplinary punishments are exhibited and the study is concluded by discussions about the issue of ?if decided disciplinary proceedings? can be taken back or not.