Edinilmiş mallara katılma rejiminin tasfiyesinde şirket payları
The company shares in the liquidation of the regime of participation in acquired property
  1. Tez No: 591879
  2. Yazar: MAKBULE ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA TÜLAY KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Edinilmiş mal, kişisel mal, edinilmiş mallara katılma rejiminin tasfiyesi, katılma alacağı, şirket payı, şirket değerlemesi, Acquired property, personal property, liquidation of the regime of participation in acquired property, participation receivable, company share, company valuation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ile birlikte, edinilmiş mallara katılma rejiminin tasfiyesinde şirket payları ve bu payların değerlemesi gerek yargı kararlarında gerekse öğretide, tasfiyenin en çetrefil konularından biri olarak görülmektedir. Zira şirket payları, medeni hukuk, ticaret hukuku, icra hukuku, vergi hukuku, iktisat gibi pek çok alanı ilgilendirmektedir. Bu çalışmada, tasfiyede parasal bir değer olan eşlerden birinin ya da her ikisinin sahip olduğu şirket payları ayrıntılı olarak incelenmekte olup, şirket paylarının değerlemesiyle ilgili gerek ticaret hukuku gerekse ekonomi alanına ilişkin kavramlar ele alınmakta ve şirket değerlemesinde kullanılan yöntemler örneklerden hareketle değerlendirilmektedir. Şirket değerlemesinin yapılmasında aktif değerler ve pasif değerlerin kapsamı, değinilmesinde yarar görülen ayrıksı durumlar, öğreti ve yargı kararlarından hareketle açıklanmaktadır. Buna ek olarak edinilmiş mallara katılma rejiminin tasfiyesinde şirket paylarının edinilmiş mal ya da kişisel mal olmasına göre; denkleştirme, değer artış payı, katılma alacağı hesabında nasıl dikkate alınacağı incelenmektedir. Şirket payının edinilmiş mal olması halinde, şirketin mal rejiminin sona erme anındaki malvarlığı durumu dikkate alınmakta, şirket bu durumu ile tasfiye anındaki değerine göre hesaplamaya dâhil edilmektedir. Şirket payları, ülkemizde yaygın olarak kurulan sermaye şirketi anonim şirket olduğundan, anonim şirket esas alınarak incelenmiştir. Zaten anonim şirketlere ilişkin olan kurallar büyük oranda diğer sermaye şirketlerine de kıyasen uygulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the Turkish Civil Code No. 4721, which came into force on 1 January 2002, the company's shares in the liquidation of the regime of participation in acquired property and the valuation of these shares are seen as one of the most complicated issues of liquidation in both judicial decisions and doctrine; because the company shares are concerned in many areas such as civil law, commercial law, enforcement law, tax law and economics. In this study, the shares of one or both of the spouses, which has a monetary value in liquidation are examined in detail and the concepts related to the valuation of company shares, both in the field of commercial law and economics are discussed and the methods used in the valuation of the company are evaluated from the examples. The scope of assets and liabilities and the reference of pathological circumstances which seems favorable are explained with respect to the doctrine and judicial decisions. In addition to that, in this study, the company shares in the liquidation of the regime of participation in acquired property are analyzed according to whether they are acquired property or personal property, for how to consider in the calculation of equalization, increase in value and participation receivable. In case the share of the company is acquired, the assets of the company at the end of the goods regime are taken into consideration and the company is included in the calculation according to its status at the time of liquidation. The shares of the company have been examined on the basis of the joint stock company since it is the most common type of capital company in our country. Already, the rules on joint stock companies are largely applied in comparison to other capital companies.