Persönliche kommunikation als einflussfaktor auf die markenstarke - ergebnisse eines laborexperiments
Kişisel iletişimin marka gücüne etkisi - bir araştırmanın sonuçları
- Tez No: 254211
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CARSTEN BAUMGARTH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: kişisel iletişim, marka gücü, sözlü ve sözsüz iletişim, katılım, güleryüzlülük, kıyafet, markaya uyum, çaba, personal communication, brand equity, verbal and nonverbal communication, Involvement, friendliness, clothing fit, brand fit, effort
- Yıl: 2010
- Dil: Almanca
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme (Almanca) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Satıcı ve alıcı arasındaki kişisel iletişim alıcının marka'ya olan tutumunu etkilemenin çok önemli bir temas noktasını oluşturuyor. Örneğin hizmet sektöründeki (örn.: spor salonu, kuaför, perakende satış) bir çok durumda çalışanın gösterdiği performans yadsınamaz bir rol oynamakta. Böylelikle çalışanın genel tutumu ve davranışları (samimiyet, giyim vs.) ve bunların temsil ettiği markaya olan uyumu bu markayla ilgili pozitif tutumlara sebep olmaktadır. Bahsedilen temas noktalarının müşteriye ? ve uzun vadeli marka gücüne ? etkileri olmaktadır.Tezi oluşturan teorik bölümde kişisel iletişim (personal communication), sözlü ve sözsüz iletişim (verbal ? nonverbal communication) katılım (Involvement) ve marka gücü (brand equity) sözcüklerini incelemektedir. Ayrıca kişisel iletişimle ilgili araştırmaların envanteri çıkartılmaktadır. Pratik bölümü oluşturan ikinci kısımda ise hipotezlerin geçerliliğini test eden araştırma yer almaktadır. Kişisel iletişimin marka gücüne etkisi güleryüzlülük (sözsüz iletişim), kıyafet (sözsüz iletişim), markaya uyumluluk (sözlü iletişim) ve çaba (sözlü iletişim) değişkenleriyle ölçülmektedir. Moderatör değişken olarak katılım hizmet etmektedir.
Özet (Çeviri)
The personal communication between seller and customer is a very important contact point where the attitude of the customer towards a brand can be affected essentially. In a lot of situations the employee plays a highly important role in service provision (e.g. beauty salon, gym, retail). That means that the employees' general occurrence (friendliness, apparel etc.) and his fit to the represented brand are fundamental components of a successful service encounter which in turn affects the brands success itself. Described contact points have different impact on customer experience and in long range on brand equity.İn the theoretical parthe thesis discusses terms like personal communication, verbal and nonverbal communication, involvement and brand equity. It is also literature review included. The practical part is dedicated to laboratory experiment with which the hypothesis are tested. The effect of personal communication on brand equity is tested with the variables friendliness (nonverbal), clothing fit (nonverbal), brand fit (verbal) and effort (verbal). Moderator variable is involvement.