Türkiye'de istikrar programları içinde borç yönetimi
Debt management in Turkey's stabilization programs
  1. Tez No: 254277
  2. Yazar: FATİH CİVAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ ÖZBUDUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Finansmanı, Borç Stoku, Borç Yönetimi, Public Finance, Debt Stock, Debt Management
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
  12. Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Türkiye'de 1980'li yıllardan beri sürekli olarak verilen kamu açıklarının finansmanı için en çok başvurulan yöntemlerden birisi iç ve dış kaynaklardan borçlanmaktır. Bir kısır döngü halini alan borçlanma; ekonomik dengeleri olumsuz yönde etkilemektedir. Borç stokunun hızla artması ve borçlanma dinamiklerinin bozulması bir takım problemleri de beraberinde getirmiştir.Günümüzde Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri kaldıramayacağı kadar iç ve dış borç yükü altına girmiş olmasıdır. Kamu finansmanında vergi ve diğer gelirlerin yetersizliği veya vergi toplamada yaşanan sıkıntılar nedeniyle sık sık başvurulan borçlanma borç stokunun hızla artmasına neden olmuştur. Türkiye, geçtiğimiz 20 yılda büyüyen bir borç stoku ile karşı karşıya kalmıştır. Ayrıca faiz ödemelerindeki artış nedeniyle de bütçe açıkları artmaktadır.Günümüzde devlet borçlanması olağanüstü bir kamu geliri olma niteliğini kaybederek, devletin normal gelirleri arasına girmiştir. Bu durum da sağlıklı bir mali yapının oluşturulamamasına, parasal ve ekonomik disiplinin sağlanamamasına neden olmaktadır. Bu olumsuzlukları gidermek amacıyla da belirli dönemlerde ekonomik istikrar programları kapsamında borç yönetimi konusuna ağırlık verilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most appealed methods for the financing of the government deficits had continuously in Turkey since the years of 1980?s is becoming indebted from domestic and international sources. Becoming indebted, which has turned to a vicious cycle, affects the economic balances negatively. Increasing of the debt stock fast and distortion of debt dynamics brought several problems together.Today one of the greatest problems of the Turkey is incurring internal and external debt stock that can not be sustained by the country. Debt, which is appealed frequently because of the deficiency of tax and other incomes at public finance or problems lived in tax collecting has caused the debt stock to increased very fast. Turkey has faced with a growing debt stock in the past 20 years. In addition to this, because of the increase at interest payments, budget deficits are also increasing.Today, becoming indebted of the government lost the characteristic of being an extraordinary public income and has entered in among the normal income items of the government. Because it is not possible to establish a healthy financial structure in such a situation, it causes to not providing the monetary and economic discipline. In order to overcome these negativities debt management has been paid very much attention at specific periods within the scope of stabilization programs.