1990 sonrası Türkiye'deki küratöryal pratiklerin gelişimi
Progress of curatorial practices in Turkey after 1990
- Tez No: 469389
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU PELVANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: 1980-2011, küratör, küratöryal pratikler, küreselleşme, neo-liberalizm, postmodernizm, Türkiye çağdaş sanat ortamı, Türkiye'de sanat kurumları, 1980-2011, curator, curatorial practices, globalization, neo-liberalism, postmodernism, contemporary art environment in Turkey, art institutions in Turkey
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzecilik Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
1980'lerde Türkiye'de uygulanan neo-liberal politikalar süreç içerisinde sanat piyasasının uluslararası piyasaya eklemlenmesine yol açmış, aynı zamanda ilk bienallerle birlikte sanatta kurumsallaşmanın temellerinin atılmasına vesile olmuştur. 1990'lara gelindiğinde ise Postmodernizm tartışmaları sanatın bilgisinde ve malzemesindeki dönüşümlere kapı aralamıştır. Bu durum, küratöryal pratiklerin ortaya çıkmasıyla eş zamanlı gerçekleşmiştir ve sanat ortamına hareket kazandırmıştır. Küratöryal pratiklerin görünür olmasıyla birlikte hareketlenen sanat ortamına, 2000'lerde ortaya çıkan özel müze, banka/şirket galerileri ve sanat platformları gibi kurumlar birer cevap olmuş, Türkiye'de sanat gerçek anlamıyla bu dönemde kurumsallaşmıştır. Bu durum aynı zamanda küratörlerin serbest küratörlük faaliyetlerinin yanı sıra kurumsal alanda da çalışmalar yürütmesine yol açmış ya da diğer bir değişle, sanat ortamının belirleyicisinin kurumsal küratörlere geçtiği yeni bir döneme kapı aralamıştır.
Özet (Çeviri)
The neo-liberal policies implemented in Turkey during the 1980s led the art market being articulated into the international market and together with the first biennials, they set up the foundations for institutionalization of art. When it comes to 1990s, the discussions of postmodernism have opened a door into the knowledge of art and the transformation of the materials used. This coincided with the emergence of curatorial practices and brought a movement to the art scene. With the curatorial practices being visible, institutions such as private museums, bank/company galleries and art platforms emerged in the 2000s as a response to the changing art environment. In Turkey, art was literally institutionalized in this period. This has also led the curators to work in the institutional field as well as free curatorship activities or, in other words, a new era in which the determiner of the art scene passes on to institutional curators.