Modern dansta solo: Koreograf ile dansçı kimliği arasında gidip gelen beden
Solo in modern dance: The body that travels between the choreographer identity and dancer identity
  1. Tez No: 254332
  2. Yazar: İLKAY TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. AYDIN TEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bale ve Dans, Sahne ve Görüntü Sanatları, Ballet and Dance, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dans, Solo, Çağdaş Sanat, Koreografi, Yaratıcılık, Dance, Contemporary Art, Choreography, Creativity
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Bale Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Banes'in değindiği gibi, koreografı ve dansçısı aynı olan solo formu, eser yaratım süreci ile yaratıcı arasındaki dolaysız ilişkinin çekiciliğinden dolayı birçok koreografı cezp ediyor . Bu dolaysız ilişkinin yardımı ile kendi ile baş başa kalan yaratıcı, taşıdığı farklı kimliklerle yüzleşme fırsatı buluyor. Sunduğum eser metin, solo eser yaratım sürecinde taşıdığım dansçı ve koreograf kimliklerinin beraber nasıl işlediklerine dair araştırmamı ve bu araştırmamın paralelinde ürettiğim solo eseri ?Eşik?i içeriyor.Bedenin, dansçı ve koreograf kimliklerini kullanarak, ifade biçimine nasıl dönüşebildiğine dair araştırmama geçmeden önce, dansçı kimliğine bürünen bedeni (dansçı beden), koreograf kimliğine bürünen bedenden (koreograf beden) ayırarak incelemeye çalıştım. Dansçı beden ve koreograf beden, ayrı ayrı incelendiğinde kendilerine özgü yaratma biçimlerini ortaya koydular.Beden, sahip olduğu dansçı ve koreograf kimliklerinin kendilerini ifade etmeleri için bir araç olurken ayni zamanda kendilerini var etmeleri için bir zemin oluşturdu. Bu çekişmeli süreçte dansçı kimliğinin arzuları ve koreograf kimliğinin beklentilerinin toplamından öte bir eser ?Eşik? ortaya çıktı. Bugün bu analizi yapan ben de dansçı ve koreograf kimliklerimin bir adım ötesine geçtim sanıyorum.
Özet (Çeviri)
As Banes?s mentioned, solo form, having the same one, as dancer and the choreographer, is attracting the most of the choreographers with its direct relationship between the processes of the creative work and the chorographer himself. With the help of that direct relationship, the creator who is left alone with herself finds an opportunity to face directly with the identities that she caries. The thesis I?m presenting contains my research about how the dancer and choreographer identities would function together and my solo piece ?Eşik? that I created parallel to my research.Before starting to research how the dancer and choreographer identities may transform in to an expression form in one body, I tried to analyze the body carrying the dancer identity (dancer body) and the body carrying the choreographer identity (choreographer body) separately. While being analyzed, the dancer body and the choreographer body revealed their specific way of creating.Body, being the tool of the dancer and the choreographer identities to express them selves, also provided the basis for them to bring themselves into beings. During this process of conflicts, ?Eşik?, a piece above the total desire of the dancer identity and expectations of the choreographer identity, has been created. Today as having done that analyze I believe I am above the dancer and choreographer identities I have.