Barok Dönemi gitar müziği, bestecileri ve gitarın kullanımı
The composers of guitar music in the Baroq Era and usage of guitar
- Tez No: 254347
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONER EGESEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Barok, gitar, alfabeto, repertuar, konçerto, oratoryo, Bach, Vivaldi, Handel, Baroque, guitar, alpabeto, repertoire, concerto, oratorio, Bach, Vivaldi, Handel
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Barok dönem, 1600 ile 1750 yılları arasında İtalya'daki opera denemeleri ile başlamış;Johann Sebestian Bach'ın ölümüyle sona ermiş ve tüm müzik türlerindegünümüze kadar kalıcı olan değişikliklerin oluşmasına neden olmuştur. Müzik budönemde, kontrast, armoni, konçerto, oratoryo gibi kavramlarla tanışmıştır. Budönem, hem eski geleneklere hem de“Ars Nova”denilen geleceğin sanatına bağlıolan bir devir olmuştur. Çalgı müziği bu dönemde tam bir bağımsızlığına kavuşmuşve ilk şaheserlerini yine bu dönemde vermiştir. Günümüzde kullanılan moderngitarın oluşumu yine bu döneme rastlamaktadır.Bu çalışmada barok dönemde gitarın canlanışından, yapım tarzlarından,yapımcılarından, alfabeto sololardan, el yazması kaynaklardan, repertuar kavramınınyaratılmasından, gitarist ve bestecilerinden ayrıca çalım tekniklerinden elimdengeldiğince bahsetmeye çalıştım. Gitar icracılarına yardımcı olabilecek bir kaynakolarak düşündüğüm bu çalışma, umarım yorumlamada da yardımcı bir çalışma olur.
Özet (Çeviri)
Baroque period, between 1600 and 1750, started with the opera trials inItaly, ended with the death of Johann Sebestian Bach and resulted in changes thatwould remain until today in all types of music. During that period concepts such ascontrast, harmony, concerto, and oratorio were introduced to music. This period wasone that was linked to both old traditions and the art of future called“Ars Nova”.Instrumental music achieved total independence during this period and the firstmasterpieces were made at that time. The formation of modern guitar dates back tothis period.In this study, I have tried to tell about the revival of guitar in the baroqueperiod, about the methods of making it, about its makers, alphabeto solos,handwritten sources, the creation of the concept of repertoire, guitarists andcomposers and the methods of playing the guitar. I hope this paper, which has beendesigned as a reference for guitar players, can also assist in interpretation.