Yapılandırmacılığa göre Türkçe öğretimi ikinci kademe ders kitaplarında nasihatname ve vasiyetname türlerinden faydalanma yolları
Ways to benefit from types of nasihatname and vasiyetname in Turkish education second grade course books with respect to constructivism
- Tez No: 254562
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEKİR ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretimi, nasihat, nasihatname, vasiyet, vasiyetname, divan edebiyatı, halk edebiyatı, yapılandırmacılık, Turkish education, advice, testaments, nasihatname, vasiyetname, divan literature, folk literature, constructivism
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
?Yapılandırmacılığa Göre Türkçe Öğretimi İkinci Kademe Ders Kitaplarında Nasihatname ve Vasiyetname Türlerinden Faydalanma Yolları? başlıklı çalışmamızda Türkçe ders kitapları incelenmiş, nasihatname ve vasiyetname türleri kullanılarak yeni metin önerilerinde bulunulmuştur. Nasihatname insanları iyiye, doğruya yönlendiren öğütlerin anlatıldığı türdür. Vasiyetname ise insanların ölürken söyledikleri sözlerin, verdikleri öğütlerin anlatıldığı türdür. Türk edebiyatının başlangıcından bu yana erdemli bir toplum oluşturmak ve ahlaki açıdan yetkin insanlar yetiştirmek için nasihate ve vasiyete büyük önem verilmiş ve bu yönde eserler vücuda getirilmiştir. Türk edebiyatının ilk yazılı kaynaklarından olan Orhun Yazıtları'ndan günümüze kadar nasihat var olagelmiştir. İlk Türk İslam eserlerinde nasihatin ve vasiyetin her çeşidini görmek mümkündür. Türk halk edebiyatında da nasihate ve vasiyete gereken önem verilmiştir. Tekke şairlerinin yanı sıra saz şairlerinin şiirlerinde de sosyal ve ahlaki nasihat örnekleri mevcuttur. Türk edebiyatında da özellikle İranlı şair Feridüddin Attar' ın Pendname adlı eserinin etkisiyle nasihatname veya pendname adı ile müstakil eserler neşredilmiştir. Bu tezde eski Türk edebiyatı ve Türk halk edebiyatı ürünlerinden nasihatname ve vasiyetname özelliği gösterenler incelenmiştir. Bu eserlerden ikinci kademe Türkçe ders kitaplarına uygun olacak şekilde metin önerilerinde bulunulmuştur. Metinler Yapılandırmacı eğitim yaklaşımına ve şu an uygulanan programa uygun olarak oluşturulmuştur. Daha sonra bu metinlere etkinlikler yapılmıştır. Bu etkinlikler oluşturulurken öğrenci seviyesine uygunluğa, davranışa dönük etkinlikler olmasına, Türkçe dersinin özel amaçlarına hizmet etmesine dikkat edilmiştir. Bu tezde ikinci kademe Türkçe ders kitaplarının hem yapılandırmacı yaklaşıma uygun olması hem de edebi yönden zengin metinlerden oluşması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish course books have been examined new texts have been suggested using the types of nasihatname and vasiyetname in our work titled ?Ways to Benefit from Types of Nasihatname and Vasiyetname in Turkish Education Second Grade Course Books With Respect To Constructivism?. While Nasihatname is the type in which there are the advices directing people towards the good and true. Vasiyetname is the type in which the words and advices bye the people in deathbeds are being told. From the very beginning of Turkish literature, advices and testaments have been given much importance and relating Works of art have been created in order to constitute a virtuous society and to raise morally upright people. Since Orhun Yazıtları, which is one of first written resources in Turkish literature, advices have been in existence. It is possible to see every type of advice and testaments in the first Turkish- Islamic Works. Advice and testaments have been given the required importance also in Turkish folk literature. The examples of social and moral advices exist in both the poems of tekke poets and saz poets. In Turkish literature, especially with the effect of Iranian poet Feridüddin Attar? s Pendname, independent works have been created in the name of nasihatname or pendname. In this thesis, works having the features of nasihatname and vasiyetname among the past literature and folk literature Works have been researched. From these works, the texts having the convenience with the second grade Turkish course books have been suggested. The texts have been formed in accordance with the constructivist education approach and the current program. And then, activities have been formed according to these texts. While forming these activities, compliance to the students? level, behavior- orientation and service to the specific purposes of Turkish lesson have all been taken into consideration. In this thesis, it has been intended to constitute second grade Turkish course books which are both appropriate to constructivist approach and are rich in literary texts.