Vergi kayıp ve kaçağı ile mücadelede nakit kullanımını azaltıcı uygulamalar: Akbil örneği
Applications to reduce the use of cash in order to prevent tax evasion and losses: The case of Akbil
  1. Tez No: 254752
  2. Yazar: TUĞBA İSKEFLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. MUSTAFA ERDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: akbil, nakit kullanımı, kredi kartları, vergi kayıp ve kaçağı, kayıtdışı ekonomi, Akbil, cash use, credit cards, tax fraud and losses, unregistered economy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
  12. Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Vergi kayıp ve kaçağı ile mücadelede birçok yol izlenebilmektedir. Bunlardan nakit kullanımını azaltıcı uygulamalar araştırılmış ve örnek olarak akbil incelenmiştir. Kayıtdışı ekonomiyi küçültme üzerine kurulu olan bu çalışmada nakit kullanımını azaltıcı teşvik ve uygulamaların ekonomiye katkısı tespit edilmeye çalışılmıştır. Akbil'in başarılı ve başarısız yönleri ile alternatif modellerden bahsedilmiştir. Konuyla ilgili bir anket çalışmasına yer verilmiştir. Nakit kullanımını azaltıcı bu tür uygulamaların vergi kayıp ve kaçağını engelleyebildiği, böylece kayıtdışı ekonomiyi önlemede bir tedbir olabileceği görülmektedir. Bu uygulamaların yaygınlaştırılması önemlidir.
Özet (Çeviri)
There are plenty of ways to be followed when dealing with tax fraud and losses. One of the methods is to diminish the cash use which has been examined in our study and `Akbil? has been scrutinized as an example. This study is based on reducing the economy that is not registered, and with this study, the contribution - of the practices and inducements that aim to lower cash use - to the economy has been worked out, trying to determine their extent. The successful and unsuccessful respects of `Akbil? and a number of alternative models have also been mentioned. A survey relevant to the matter has taken place. It is assumed that these kinds of practices which diminish the cash use are likely to prevent tax fraud and losses, and therefore could be used as a means of precaution to avoid unregistered economy. It is vital that these practices should be widened.