Muhasebe meslek mensuplarının vergi kayıp ve kaçağı ile mücadeledeki rolü: Karabük ilinde bir araştırma
The role of accountancy profession members in combating tax losses and evasion: A research in the province of Karabük
- Tez No: 356381
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi Kayıp ve Kaçağı, Muhasebe Mesleği, Muhasebe Meslek Mensubu, Taxes, Tax Losses and Evasion, Accountancy Profession, Accountancy Profession Member
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Globalleşen dünyada ülkelerin ekonomik varlıklarını sürdürebilmeleri için kamu gelirlerini arttırmaları zorunludur. Vergi tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye için de en önemli gelir kaynağıdır. Gelişmiş ekonomilerde gelir ve servet üzerinden alınan vergilerin oranı dolaylı vergilere göre daha yüksektir. Türkiye?de ise vergi gelirlerinin büyük bir kısmı dolaylı vergilerden elde edilmektedir. Bu durum ülkemizde vergi kayıp ve kaçağının yüksek boyutlarda olduğunun bir göstergesidir. Ülkemizde dolaysız vergiler beyan esasına dayalı olarak toplanmaktadır. Bu sistemde vergi denetim ve incelemelerinin yanı sıra kaliteli muhasebe hizmeti de etkin rol oynamaktadır. Muhasebe hizmeti sunan meslek mensupları, işletmelerin faaliyetlerini sağlıklı şekilde kaydetmek, faaliyet sonuçlarını değerlendirerek tarafsız biçimde işletme ile ilgili kişi ve kurumlara aktarmakla görevlidir. Bu bağlamda mükellef beyanlarının doğru ve güvenilir muhasebe bilgilerine dayandırılmasını sağlayan muhasebe meslek mensupları, vergi mükellefleri ile vergi idaresi arasında adeta bir köprü vazifesi görerek, vergi kayıp ve kaçağının önlenmesinde önemli görevler üstlenmektedir. Muhasebe meslek mensuplarının vergi kayıp ve kaçağı ile mücadeledeki rolünü ortaya koymak için yapılan bu araştırmada, meslek mensupları ile vergi kayıp-kaçağı hakkındaki bilgilere ve Karabük?te faaliyet gösteren meslek mensupları ile yapılan anket çalışmasının sonuçlarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In globalizing world, countries are to increase their income to maintain their financial properties. Like other countries, tax is the most important incoming source in Turkey, too. In developed countries, the taxes rate taken from fortune and income is higher than indirect ones. In Turkey, a large part of the tax revenues are derived from indirect taxes. The situation indicates that tax losses and evasion are significant. Direct taxes are obtained according to statement in our country. In this system, not only tax control and research but also qualified accountancy are in an active role. Profession members presenting accountancy service are charged of saving the business activities, evaluating results and transferring them in an objective way concerning instituation. Besides, accountancy profession memebers ensuring taxpayers?statements fair reliable for accountancy data are bridge and have important roles in taxes losses and evasion. In this research, to show the role of accountancy members controlling the taxes losses and evasion are taken into consideration which about the data and results of questionnaire with profession members in Karabük.