Güncel sanatta dilsel göstergeler
Linguistic indicators at contemporary art
- Tez No: 254787
- Danışmanlar: DOÇ. İSMAİL ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Güzel Sanatlar, Linguistics, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Gösterge, Dil, Anlamlama, Sanat, Indıcator, Language, Meaning, Art
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
?Güncel Sanatta Dilsel Göstergeler?, başlıklı bu rapor, Güncel Sanat medyumlarıyla ortaya konan çalışmaların ve kendi pratiklerimin `dil' ile ilişkilerini, Dilbilimsel kuramlardan ve Göstergebilimden yola çıkarak, 1960'lardan sonraki Kavramsal Sanat pratikleri ve söylemleri çıkış noktası olarak alınarak incelemeyi amaçlamaktadır.Bu anlamda bu sanat eseri raporunda, teorik düzlemde, sosyoloji, felsefe, dilbilim ve göstergebilim gibi sosyal bilim alanlarına dair okumalar, bu raporun kapsamına alınabilecek referans noktalarıyla birlikte güncel sanatta, sanatçıların beslendikleri kuramsal bağlamlar olarak ele alınmaya çalışılmıştır. L. Wittgenstein, F. Soussure, R. Barthes, J. Derrida gibi, dilbilim ve göstergebilim kuramcıların çözümlemelerinden, ve M. Foucault, G. Deleuze ve F. Guattari gibi, düşünür-filozofların düşüncelerinden ve temel kavramlarından yola çıkılarak, ancak kendi toplumsal ve bireysel yaşayışımla ilişkilendirerek yaptığım çalışmalar, bir düşünümlemeye ve deneyimlemeye dairdir. Denilebilir ki, raporun yazım süreci, benim açımdan kavramlara dayalı bir okuma sürecidir.20. yüzyılın sanat serüveni bağlamında, Kavramsal Sanat ve Art and Language (Sanat ve Dil) grubu, yaklaşık son on beş yılın Güncel Sanat denilen pratiklerini ve bu pratiklerin metinsel bağlamını kavrayabilmek adına, raporda inceleme kapsamına alınmış konulardandır. Bundan dolayı , başta Joseph Kosuth olmak üzere, Sol LeWitt, Terry Atkinson, David Bainbridge, Michael Baldwin, Robert Morris gibi kavramsal sanatçıların sanat ve dil üzerine yazdıkları metinler ve bu anlamda gerçekleştirdikleri çalışmalar raporda ele alınmaya çalışılmıştır.Bu raporda ele almaya çalıştığım konular ve kendi pratiklerim, `sanat' ve `dil' gibi iki ayrı kategoriyi bir bütün olarak ele alır, dahası sanatın tümüyle `dilsel' olarak algılanmasıyla ilişkilidir. Bu durum Göstergebilimin (Fr. Semiologié) kültüre yaklaşım tarzıyla ilgilidir. Göstergebilimin kültürel uzlaşım sistemlerini kendi araçlarıyla incelerken görülen; tüm bir kültürel davranış biçimlerinin, üretimlerin ve nesnelerin dille en yoğun ve birincil ilişki içinde olduğudur. Bu bana göre çalışmalarımın bir yön bulabilmesi açısından bir bilinç durumuna işaret eder ve bu bilinç durumu, dile ve dilsel çözümlemelere dayalı bir çalışma kararında, deneyimlemeye dair bir yöntemle kendini ortaya koymaya çalışmıştır. Bu anlamda bir tekil stratejinin oluşturulabileceğinin imkanlarını dil içinde aramak bu bilinç durumunun pratikleri olarak değerlendirilebilir. Bu da toplumsal ve kültürel kodlanmışlıkların mevcut yaşantılar içinde eleştiriye açılıp, politik bir tutumun takınılmasına dair olup, olası değişimlerin içinde yer alan bir sanatı imlemektedir.
Özet (Çeviri)
This report which is titled ?Linguistic Indıcators at Contemporary Art? dealing with conceptial art practices and discourses after 1960?s aims to research relations of my own practices and art works done by Contemporary art mediums with `language? via Linguistic theories and Semiology.By this sense in this report, on theoretic plane, readings on social sciences as sociology, philosophy, linguistic and semiology tried to evaluate as theoretical context which artists benefit on current art with reference points that can be taken in this report. These studiees I did from analysises of semiology and linguistic theoriticians like L. Wittgenstein, F Soussure, R. Barthes, J. Derrida, and thoughts and basic concepts of philosophers and thinkers like M. Foucault, G. Deleuze and F. Guattari but also related with my individual and social life are about thinking and expertising. It can be said that, writing process of this report is a reading process based on concepts for me.On context of 20th's art adventure, Conceptual Art and Art & Language Group are from subjects researched in order to understand practices of recent fifteen years called ?Current Art? and context of these practices. Hence, writings on art and language and works of conceptial artists like Joseph Kosuth in lead, Sol LeWitt, Terry Atkinson, David Bainbridge, Michel Baldwin, Robert Morris have been tried to studied.My practices and subject that I tried to study in this report, are related with percieving of two different categories like `art? and `language? as a whole. Moreover it is related a totally linguistic percieving of art. This case is about approach way of semiology to culture. When semiolog's cultural understanding systems are being researced by the way of its own means, it is seen that all a cultural manner shapes, productions and subjects have a primary and most intense relation with language. In my opinion, this signs a conscious condition to find a way for my studies, and this conscious condition tries to be seen with a expertising method on a decision about studying based on `language? and `linguistic analysises?. Looking for possibilities of forming a singular strategy in language can be evaluated as practices of this conscious condition. And this is about having a political manner and to wage social and cultural codes in existing livings. In additoan, it indicates an art inside of probable changings.