Dilsel göstergelerin imgesel karşılıkları
Imagery reciprocity of linguistic signs
- Tez No: 435161
- Danışmanlar: PROF. MÜMTAZ DEMİRKALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Dil, Gösterge, Semiyotik, İmge, Kavramsallık, Art, Language, Sign, Semiotics, Image, Conceptuality
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
“Dilsel Göstergelerin İmgesel Karşılıkları”başlıklı bu raporda dil, göstergeler ile imgeleri, sanatta dilsel göstergelerin kullanılması üzerinde durulmuş ve dilsel göstergelere ek olarak farklı göstergelerin de sanatta uygulanmasına değinilmiştir. 'Şey'lerin anlam kazanmasının tanımlanabilmelerine, sınıflandırılabilmelerine bağlı olduğu söylenebilir. Tanımlama ve dolayısıyla anlamlandırma ise dil kullanılarak gerçekleştirilir. Dilin elemanları olan sözcükler ile nesneler tanımlanır. Sözcükler yardımıyla da anlam oluşur. Oluşturulan anlam kümelerinin aktarımı da yine sözcükler aracılığıyla gerçekleşir. Dil yalnızca nesneleri tanımlamakla kalmaz, soyut kavramları da isimlendirir. Böylece sözcüklerin zihinde çağırdığı nesnelerin imgelerinin yanında soyut kavramların da imgeleri oluşur. Dilsel göstergelerin imgesel karşılıkları statik değildir ve zaman içerisinde değişir, katmanlanır. İnsanlık tarihinin ilerlemesi bağlamından bakıldığında, önceden basit duyumların sözcükleş- tirilmesi ve dolayısıyla kodlanması tarih ilerledikçe, duyumsamaya ek olarak zaman-uzamsal algı kullanılarak geliştikçe, zihnin basit dışavurumsal tepkilerinin yerini temsili bir işlev almış- tır. İletişimde artık doğrultu, mesafe gibi uzamsal kavramlarla süre, hız gibi zamana bağlı kavramların kullanılması, öznel bir deneyimin nesnel bir temsilinin aktarımına dönüşebilmektedir ki bu da ortak yaşam için önemli bir gereksinimdir. Böylece dil, nesnesinden giderek soyutlanır ve göstergeler, işaretler, sembol ve simgeler öne çıkar. Her türlü medyanın yaygın kullanımıyla artan imgeler kalabalığı ve göstergelerin çokluğu gü- nümüz toplumunu çeşitli alt-metinler, sübliminal mesajlarla yönlendirmektedir. Böylesi yüksek miktarda gizli mesajların açık bir zihinle algılanması da gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Sanat, dilin anlamı taşıdığı gibi, anlam taşıyan bir dildir. Sanatın, hangi dönemde olursa olsun, insanlığın gerçekliğinin farkına varmasının ve yaşama karşı tavrını sorgulamasındaki etkisi düşünüldüğünde, günlük yaşamda kullanılan göstergelerin ve dolaylı olarak bu göstergelerin manipülasyonlarının açığa çıkarılmasındaki etkisi yadsınamaz. Ancak bu açığa çıkarma, her zaman doğrudan bir öğreti biçiminde yapıldığında sanat bağlamından uzaklaşılmaktadır denilebilir. Böylesi bir ifşanın çok daha naif bir yaklaşımla, bazen nükteli bir biçimde günlük nesnelerin fonksiyonlarının yapıbozuma uğratılmasıyla gerçekleştirilmesi hem sanat çerçevesinden çıkılmamasına, hem de istenilen mesajın iletilmesine olanak vermektedir. Raporun birinci bölümünde, insanlığın gerçeklik arayışına değinilmiş, gerçekliğin dil aracı- lığıyla aktarılması ve dilin konvansiyonlarından bahsedilmiştir. Dilsel göstergeleri irdeleyen göstergebilimin işaretler ve nesneler arasında kurduğu bağa değinilmiştir. Göstergelerin nesnelerle eşleşmesi ve sanatta bunun araştırılması ve sorgulanması René Magritte ve Joseph Kosuth üzerinden işlenmiştir. Bugüne yaklaşıldığında göstergelerin artık sadece dil aracılığıyla kullanılmadığı ve göstergeler sisteminin yalnızca sözcükler olmadığı, çok daha farklı birçok kodlamanın olduğu gösterilmiştir. İkinci bölümde artık göstergelerin dilsel olması gibi bir kısıtlamadan uzaklaşılmış ve teknoloji ile gelişen dünyada sanat bağlamında pek çok gösterge sistemi kullanıldığı vurgulanmıştır. Postmodernitenin nesneye ve imgeye bakışı ile yeni bir kavramsal düşünce biçiminin sanattaki karşılığı incelenmiştir. Kavramsallığı, sanat terminolojisine dâhil eden Kosuth'un bu olgu hakkındaki düşünceleri birinci bölümün ardından irdelenmeye devam edilmiş ve güncel sanatta yeni okumaların bu görüşler ışığında edindiği durum araştırılmıştır. Göstergelerin sanat bağlamında nasıl kullanılabileceği ve çıkarılabilecek sonuçlar uygulamalar ile denenmiştir.
Özet (Çeviri)
This report titled“Imagery Reciprocity of Linguistic Signs”focuses on language, signs and their imagery and use of linguistic signs in art and addresses to the application of signs in art other than the linguistic ones. It could be said that to obtain meaning, 'things' should be identified and classified. Identification and thus interpretation is realized by language. By words, which are the elements of language, objects are defined. Accordingly meaning is formed with words. Respectively the transfer of the obtained meaning clusters is also realized with words. Language does not only determine objects but also abstract concepts. Thereby aside from the images of the objects indicated by words, images of abstract concepts also appear in mind. Imagery reciprocity of linguistic signs is not static and changes, becomes layered and articulated over time. In the context of the history of human mind's progress, putting into words thus coding of simple sensations subsequently evolve into space-time perception and a representational function supersedes mind's simple expressive reactions. The use of spatial concepts such as direction, distance and temporal concepts such as time and speed in communication, transforms a subjective experience into a translation of an objective representation which is an important necessity of a common life. Therefore language is increasingly isolated from the object and signs, symbols are emphasized. The bulk of images and crowd of signs accumulated by the widespread use of all sorts of media guide the society by various sub-texts and subliminal messages. It is getting more difficult to perceive such high levels of hidden or direct messages with an open mind. Art is a language carrying meaning just as language carries meaning. No matter what era, considering the effect on the humanity's understanding of reality and questioning its attitude towards life, art's role of exposing everyday signs and implicitly their manipulations cannot be ignored. However it appears that there is a divergence from the context of art if this exposure realized directly in the form of a teaching or a doctrine. The realization of such disclosure by the deconstruction of everyday objects' functions with a more naïve approach, sometimes in a witty manner allows both not to leave the frame of art and to transmit the desired message. In the first part of this report, humanity's quest for reality, the transfer of reality through the language and the conventions of language are mentioned. The connection between signs and objects that Semiotics which examines linguistic signs, is noted. The match between signs and objects and the investigation and questioning of this match in art is argued through René Magritte and Joseph Kosuth. It is emphasized that today, signs are no longer used only in language and sign systems do not consist of only words but there are many other different coding. In the second part, as the limitation that the signs should only be linguistic, is removed, it is emphasized that in art context, many sign systems are used in a world developing with technology. A new conceptual mind set in art, from the perspective of postmodernity to object and image, is analyzed. The contemplations of Kosuth on the matter, who included“conceptuality”in art terminology, continued to be studied following the first part and the status of new interpretations in contemporary art in light of these contemplations is examined. The utilization of signs in art context, and obtained outcomes are experimented with the artworks.