Çalışanların iş tatminlerinin etik davranma eğilimleri üzerine etkisi: Ankara'daki seyahat acentaları üzerine bir alan araştırması
Effect of employees? job satisfaction to their tendency to behave ethically: A case study on travel agencies in ankara
  1. Tez No: 254808
  2. Yazar: HİLAL DEMİREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: turizm, etik algı, iş tatmini, iş tatmini boyutları, seyahat acentaları, satış çalışanları, tourism, ethical perception, job satisfaction, facets of job satisfaction, travel agencies, salespeople
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tezin amacı; çalışanların iş tatminlerinin, etik davranma eğilimleri üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Özellikle, turizm gibi hizmet kalitesinin ön plana çıktığı sektörlerde çalışanların etik davranışları önem kazanmaktadır. Bu nedenle araştırma seyahat acentalarının satış birimi çalışanları üzerine yapılmıştır. İş tatmini ve iş tatmini boyutlarının, çalışanların etik algıları ile ilişkisinin incelenmesi amacıyla regresyon analizi yapılmıştır.Çalışmanın sonucunda; iş tatmininin çalışanların etik davranma eğilimlerini olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Ayrıca; iş tatmininin terfi olanakları ve yönetim boyutları, çalışanların etik algılarını olumlu yönde tahmin etmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effects of employees? job satisfaction to their ethical behaviors. Ethical behaviors become important especially in sectors like tourism which depends on service quality. For this reason the study focuses on salespeople in travel agencies. Regression analyses were performed on the data to test the relationships between job satisfaction, facets of job satisfaction and the ethical perceptions of employees.The results of the study revealed that job satisfaction positively affects the employees? tendency to behave ethically. Furthermore; two facets of job satisfaction, namely promotion and supervision, positively predict ethical perception of employees.