Teknik lise müdürlerinin döner sermaye işlerinin yönetiminde karşılaştıkları riskler ve yönetme yöntemleri
The risks that the principals of technical of high schools come across in the management of revolving funds and methods of management
  1. Tez No: 254867
  2. Yazar: İLKNUR ÇALIŞKAN MAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAŞAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teknik lise, müdür, döner sermaye, risk yönetimi, risk yönetimi yöntemleri, Technical high schools, technical of high school principals, revolving fund, risk management, risk management methods
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu araştırmada; ?Teknik lise müdürleri, döner sermaye işlerinin yönetiminde karşılaştıkları riskleri hangi yöntemlerle yönetmektedirler, bu yöntemler lisenin özelliklerine göre farklılık göstermekte midir?? sorularına yanıt aranmıştır.Araştırmanın çalışma grubunu, Ankara ili merkez ilçelerde bulunan yirmibir teknik lisenin müdürü oluşturmaktadır. Ancak, araştırmaya katılan müdür sayısı yirmidir. Araştırmaya ilişkin veriler, görüşme yoluyla elde edilmiştir. Katılımcılardan elde edilen veriler, sözel yöntemler kullanılarak çözümlenmiştir.Araştırmadan elde edilen sonuçlar şunlardır:1. Teknik lise müdürleri bu tür liselerde görülmesi beklenen risklerden bazıları ile karşılaşmadıklarını belirtmeleri nedeni ile, döner sermaye işlerinin yönetimindeki risklerin hepsinin farkında değildirler. Ancak yine de müdürler, döner sermaye işlerini yönetirken riskle en çoktan en aza doğru; ürünün / hizmetin üretilmesi ve teslim edilmesi, malzeme satın alınması ve depolanması, sipariş alınması, döner sermaye hesaplarının tutulması ve döner sermayeden çalışanların pay alması işlerinde karşılaşmakta ve bu risklerin yönetiminde en çoktan en aza doğru riski üstlenme, riskten kurtulma ve riski azaltma yöntemlerini kullanmaktadırlar.2. Lisenin döner sermaye brüt geliri değiştikçe, döner sermaye işlerinin tümünde karşılaşılan riskler farklılık gösterirken, bu riskler için kullanılan riski yönetme yöntemleri farklılık göstermemektedir.3. Lisenin sipariş kaynağı değiştikçe, sipariş alınması, malzeme satın alınması ve depolanması, ürünün / hizmetin üretilmesi ve teslim edilmesi işinde karşılaşılan riskler ve malzeme satın alınması ve depolanması ile ürünün / hizmetin üretilmesi ve teslim edilmesi işlerinde karşılaşılan riskler için kullanılan riski yönetme yöntemleri farklılık göstermektedir.4. Lisenin müdürünün lise yöneticilik kıdemi değiştikçe, döner sermaye işlerinin tümünde karşılaşılan riskler ve bu riskler için kullanılan riski yönetme yöntemleri farklılık göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
This study attempts to respond the following research questions: Which ways do the principals of technical high schools employ in dealing with the risks they come across in the management of revolving funds? and do these problem - solving ways vary in accordance with the characteristics of the high schools?The group of the study includes a total of twenty-one principals of technical of high schools in the central districts of Ankara. However, the data of the study were collected from twenty principals that were gathered through interviews. The data collected were analysed using verbal techniques.The conclusions drawn in the study are as follows:1. The subjects appear to be not aware of all of the risks related to the management of revolving funds since they stated that they have not come across potential risks. However the common risks indicated by the subjects are as follows: the production and delivery of the products / services, procurement and storage of equipment, taking orders, accounting procedures of revolving fund and payment from revolving funds to the employers. They stated that the ways they employ to manage these risks are as follows: assuming the risk, avoiding the risks and reducing the risks.2. Although the risks seen in the management of revolving funds vary in parellel to the total income of revolving funds, the ways employed by the subjects to manage the risks remain to be the same.3. If any change occurs in the orders taken by the schools, it makes differences in the risks related to the production and delivery of products / services, procurement and storage of equipment and taking orders and in the ways to manage the risks occured in the production and delivery of products / services, procurement and storage of equipment.4. Experience of the principals appears not to make differences in the risks related to revolving funds and in the ways to manage the risks.