İbnu'l-Fârid, hayatı ve divânı
Ibn al-Farid, his life and diwân
- Tez No: 254935
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İbnu'l-Fârid, Arap Edebiyatı, Tasavvuf Siiri, Mutasavvıf, Sair, Ibn al-Fârid, Arabic Literature, Poem of Islamic Mysticism, Mystic, Poet
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Bu çalısma, 576-632 / 1180-1234 yıllarında Mısır'da yasamıs, mutasavvıfArap sairlerin en meshurlarından İbnu'l-Fârid ve divânı hakkındadır. Çalısma,giris ve iki bölümden olusmaktadır. Giris bölümünde, tasavvufun kaynakları vedogusu konusu ile Arap Edebiyatında tasavvuf siirinin ortaya çıkısı ve ilkmutasavvıf Arap sairler hakkında bilgi verilmistir. Birinci bölümde, sairin hayatı,tasavvufî kisiligi ve ?vahdet? anlayısı ele alınmıstır. İkinci bölümde ise, sairindivânı tanıtılmıs, serhleri ve nüshaları hakkında bilgi verilmistir. Ayrıca, sairindivânının içerigiyle ilgili genel bir degerlendirme de yapılmıstır. İbnu'l-Fârid'in,siirlerinde isledigi tasavvufî temalar ve yer verdigi edebî sanatlar örneklerleanlatılmaya çalısılmıstır. Kullandıgı sembolik anlatıma dikkat çekilmistir. Sonolarak, siirlerinden hareketle İbnu'l-Fârid hakkında yapılan degerlendirmelere dedeginilmistir.
Özet (Çeviri)
This study is about Ibn al-Fârid, a mystic (sûfî), and one of the mostfamous Arab poets, who lived in 576?632/1180?1234 and his collected poems(diwân). It consists of an introduction and two chapters. In the introductory part,the subject of sources of mysticism and its rising are mentioned. There is a briefinformation regarding the rise of poem of Islamic mysticism and the first Arabmystic poets in the Arabic Literature. The first chapter deals with the life of thepoet and his mystic personality, and his idea of oneness. In the second chapter, hiscollected poems (diwân), commentaries and manuscripts are given. In addition, ageneral evaluation about the content of collected poems (diwân) is made. Thesymbolic language of the poet and the literary subjects are illustrated with theprimary focus on his symbolic usage of language. Finally, the study refers to someevaluation of Ibn al-Fârid by others.