Gülbahçe körfezi hidrotermal bölge sediment korlarında Pb-210 dağılımının incelenmesi ve tarihlemede kullanılması
Investigation of the Pb-210 distribution in sediment cores from Gulbahce bay hydrothermal area and application in dating
- Tez No: 255154
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR YENER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: 210Po, CRS, CIC, tarihleme, 210Po, CRS, CIC, dating
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
İzmir, Gülbahçe körfezinde sismik aktivite ile ilişkili hidrotermal çıkış bölgelerinden alınan sediment korlarında 210Po'un yüzeysel ve profil dağılımları incelenmiştir.Çalışma alanında sedimentasyon hızları 210Pb tekniği ile ölçülmüş her bir sediment katmanındaki sediment birikim hızı belirlenmiştir ve tarihleme yapılmıştır. 210Pb tayinleri 210Po'un alfa spektroskopisi ile yapılmıştır.Sedimentasyon hızı hesaplamalarında 210Pb'un profil dağılımları CRS, CIC, CF;CS matematiksel modelleri ile birlikte kullanılarak üç modelin sonuçları karşılaştırılmıştır.Referans noktası ve hidrotermal çıkış alan korlarında ağır metal profil dağılımları incelenmiş ve sonuçlar karşılaştırılmıştır.Çalışma bölgesinde elde edilen en yüksek 210Po aktivitesi 215 Bq kg-1, en yüksek 210Pb aktivitesi 128 Bq kg-1dir. CRS, CIC, CF;CS modelleri ile hesaplanan ortalama en yüksek hızlar sırasıyla 0.361 ± 0.172 g cm-2 y-1, 0.350 ± 0.223 g cm-2 y-1, 0.301 g cm-2 y-1 olarak baca çıkışında gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The surfical and profile distribution of 210Po in sediment cores from hydrothermal vent areas associated with high seismic activities are investigated in Gülbahçe Bay in Izmir.In study area, sedimentation rates were calculated with the 210Pb technique and sediment accumulation rates were determined in each sediment layers. 210Pb determinations were done via alpha spectrometric 210Po measurements.Profile distributions of 210Pb were used together with CRS, CIC, CF;CS mathematical models in sedimentation rate and dating calculations and the results were compared.Heavy metal profile distributions were also investigated and compared with those in the cores from reference point and hydrothermal vents.The highest 210Po activity obtained is 215 Bqkg-1 and 210Pb activity is 128 Bqkg-1. Highest mean sedimentation rates calculated by CRS, CIC,CF;CS models are observed at vent point as 0.361 ± 0.172 g cm-2 y-1, 0.350 ± 0.223 g cm-2 y-1, 0.301 g cm-2 y-1 respectively.