Experimental investigation on sharp crested rectangular weirs
Dikdörtgen kesitli keskin kenarlı savaklar üzerine deneysel bir araştırma
  1. Tez No: 255210
  2. Yazar: HEYMÜNE ÇİĞDEM ŞİŞMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. BURCU ALTAN SAKARYA, DOÇ. DR. İSMAİL AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akım ölçümleri, Keskin kenarlı savak, Dikdörtgen kesitli savak, Açık kanal akımı, Flow measurement, Sharp crested weir, Rectangular weir, Open channel flow
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Açık kanal hidroliğinde debi ölçümü amacıyla kullanılan dikdörtgen kesitli, keskin kenarlı savaklar deneysel olarak incelenmiştir. Öncelikle tam açıklıkta çeşitli savak yüksekliklerinde deneyler yapılmış olup, bu deneylerde debi ve savak üstü su yükü ölçülmüştür. Bu deneyler sonucunda belirli bir savak yüksekliğinden sonra savak üstü su yükü ve debi ilişkisinde bir değişiklik olmadığı gözlenmiştir. Böylece sabit bir savak yüksekliği belirlenmiştir. Daha sonra belirlenen sabit savak yüksekliğinde tam açıklıklı savaktan başlayarak, dar açıklıklı savağa kadar değişken savak genişliği için debi ve savak üstü su derinliği ölçülmüştür. Böylece tüm savak genişlikleri için geçerli olabilecek bir debi katsayısının tanımlanması ve boyutsuz akım parametreleri ile ilişkilendirilerek ampirik bir denklem ile ifade edilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda elde edilen deneysel veriler ve uygulanan regresyon analizi sonuçları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Sharp crested rectangular weirs used for discharge measurement purposes in open channel hydraulics are investigated experimentally. A series of experiments were conducted by measuring discharge and head over the weir for different weir heights for full width weir. It is seen that after a certain weir height, head and discharge relation does not change. Hence a constant weir height is determined. For that height; discharge and head over the weir are measured for variable weir width, starting from the full width weir to slit weir. Description of the discharge coefficient valid for the full range of weir widths and an empirical expression involving dimensionless flow variables is aimed. Experimental data obtained for this purpose and the results of the regression analysis performed are represented.