The effects of cognitive load in learning from goal based scenario designed multimedia learning environment for learners having different working memory capacities
Amaç tabanlı kurgu yaklaşımı temel alınarak hazırlanmış çoklu ortam yazılımlarındaki bilişsel yükün, farklı çalışan bellek kapasitesıne sahip öğrencilerin öğrenmeleri üzerindeki etkileri
- Tez No: 255259
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAHİDE YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel Yük Teorisi, Çalışan Bellek Kapasitesi, Çoklu Ortam, Amaç Tabanlı Kurgu, Cognitive Load Theory. Working Memory Capacity, Multimedia, Goal Based Scenario
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu çalışmanın amacı amaç tabanlı kurgu yaklaşımı temel alınarak hazırlanmış çoklu ortam yazılımlarındaki bilişsel yükün farklı çalışan bellek kapasitesine sahip öğrencilerin öğrenmeleri üzerindeki etkilerini araştırmaktadır. Buna ek olarak, amaç tabanlı kurgu yaklaşımı ve bilişsel yük teorisinin önerdiği ilkelerin öğrencilerin algıları, motivasyonları ve doyumları üzerindeki etkileri de araştırılmıştır.Bu araştırma kapsamında amaç tabanlı kurgu yaklaşımı temel alınarak hazırlanan çoklu ortam iki sürüm halinde geliştirilmiştir. Birinci sürümün tasarımında, bilişsel yük ilkelerinden dikkat bölünmesi, çoklu ortam, biçem, gereksizlik, tutarlıklık ve işaretleme ilkeleri uygulanmıştır. İkinci sürümün tasarımında ise bu ilkeler ihlal edilmiş veya uygulanmamıştır.Bu çalışmada karma araştırma yöntemi kullanılmış ve iki çalışma yapılmıştır. İlk çalışma Ankara da bulunan bir Anadolu lisesinden 82 dokuzuncu sınıf öğrencisiyle gerçekleştirilmiştir. Ancak, bu öğrencilerin çalışan bellek kapasiteleri birbirlerine çok yakın bulunmuştur. Bu nedenle, ikinci çalışma aynı okuldan farklı çalışan bellek kapasitelerine sahip 54 11. sınıf öğrencisiyle gerçekleştirilmiştir. Birinci çalışmanın bulguları, konu dışı bilişsel yükü azaltan ilkelerin öğrenme kazanımlarını arttırdığını, harcanan zihinsel çabayı azalttığını ve öğrencilerin motivasyonlarını ve doyumlarını pozitif yönde etkilediğini göstermiştir. Öte yandan, bilişsel yük ilkeleri göz ardı edildiğinde, bunun öğrenme kazanımlarını düşürdüğünü, harcanan zihinsel çabayı arttırdığını ve öğrencilerin motivasyonlarını ve doyumlarını negatif yönde etkilediği görülmüştür.İkinci çalışmanın sonucunda ise yüksek ve düşük çalışan bellek kapasitesine sahip öğrenciler arasındaki fark yalnızca öğrencilerin mayozun alt fazlarını sıralarken yaptıkları hata sayısında çoklu ortamın birinci sürümünün lehine elde edilmiştir. Bu bulgu, verilen görevin özellikleri ile açıklanabilir. Şöyle ki, düşük ve yüksek çalışan belek kapasitesine sahip bireyler arasındaki farklar ancak verilen görev dikkat gerektirdiğinde gözlemlenebilir. Sonuç olarak, her iki çalışmadan elde edilen bulgular doğrultusunda konu dışı bilişsel yükü azaltan bu ilkelerden öğrencilerin yararlandığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effects of principles aiming to reduce extraneous cognitive load in learning from goal based scenario designed multimedia learning environment for learners having different working memory capacities. In addition, the effects of goal based scenario and the principles of cognitive load theory on students? perception, motivation and satisfaction has been explored. Two versions of the multimedia were developed for this study. In the first version (+CLT), the principles such as split attention, multimedia, modality, redundancy, coherence and signaling was applied. In the second version (-CLT), these principles were violated. Mixed method was used and two studies were conducted for this study. The first study was conducted with 82 ninth grade students from one of the Anatolian High School in Ankara. However, the participants? working memory capacities were found very close to each other. Therefore, the second study was conducted with 54 11th grade students having different working memory capacity from the same school. The result of the first study showed that the cognitive load principles aim at reducing extraneous cognitive load increased learning gains, decreased invested mental effort and affected students? motivation and satisfaction in positive ways. On the other hand, when cognitive load principles were not considered, this decreased learning gains, increased invested mental effort and affected students? motivation and satisfaction in negative ways.The result of the second study showed that the only difference between high and low WMC students found on the number of errors made in sequencing meiosis sub phases in favor of the first version (+CLT). This might be explained by the task characteristics in that the difference between high and low WMC individuals can be observed when task demanded attention. It can be concluded that students benefited from the cognitive load principles reducing extraneous cognitive based on the findings of both studies.