Prediction of litigation probability for international construction projects during bidding stage
Uluslararası projelerde anlaşmazlıklardan kaynaklı mahkeme olasılığının ihale aşamasında belirlenmesi
- Tez No: 255363
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RIFAT SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anlaşmazlık, Mahkeme Tahmini, t-test, Lineer Regresyon, Lojistik Regresyon, Dispute, Litigation Prediction, t-test, Linear Regression, Logistic Regression
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Yıllar boyunca pek çok araştırmacı inşaat projelerinin karmaşık yapısı sebebiyle bünyesindeki işveren, mütheahhit, tasarımcı ve tedarikçiler gibi çeşitli iş tanımlarını farklı zaman çizelgelerine göre tamamlamaya çalışan katılımcı taraflar arasındaki anlaşmazlıkların kaçınılmaz olduğu konusunda hemfikirdir. Herhangi bir inşaat projesi sırasında konu olan bir hukuk davası zaman ve para kaybına neden olan süreç sebebiyle, hem işveren hem de yüklenici firmalar tarafından en sıkıntı verici durumdur. Bu sebeple firmalar yasal yollara başvurulmasına yol açacak potansiyel risk faktörlerini ortadan kaldırmaya çalışmalıdır. Bu çalışmanın amacı uluslararası projelerde tarafların yasal yollara başvurmasına etki eden faktörleri araştırmak ve yine uluslararası projelerde mahkemelik olma ihtimalinin ihale aşamasında iken tahmin edilebilmesini sağlayacak bir istatistiksel model oluşturulmaktır.Oluşturulan son model sözleşme ve risk faktörlerine hâkimiyetin hukuk davalarının tahmini konusunda kilit noktalar olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu çalışma ile ulaşılan bir projenin taraflarının yasal yollara başvurmasına etken faktörler ışığında firmalar risk değerlendirme ve yönetim stratejilerini geliştirebilir, aynı zamanda belirlenen risk primi değerini gözden geçirebilirler.
Özet (Çeviri)
Over the years many researchers agreed that between the parties involved in construction projects such as; owner, contractor, engineer and suppliers trying to perform different scopes in different timetables. Therefore, disputes are inevitable due to the complexity of the work. Occurrence of litigation is the most terrifying process to deal with during any construction project for both owner and the contractor because of the time and money consuming nature of the process. Hence, contractors should try to eliminate any potential risk factors that will lead to litigation. The aim of this study is to investigate the factors that influence court action between parties in international construction projects and develop a statistical model that will predict the litigation probability of an international construction project during bidding stage.The final prediction model revealed that contractual awareness and consciousness of risk factors is the key to predict litigation probability. Considering awareness of the factors affecting litigation probability are displayed in this thesis. Companies may have the opportunity to develop risk assessment and management strategies while reconsidering their contingency estimates.