Yüzeyi toz alev püskütme yöntemi ile kaplanan (WC, B4C, B4C - NiCrBSi) AISI 1040 çeliğinin aşınma mekanizmalarının deneysel olarak incelenmesi
Experimental investigation of coatings? (WC, B4C, B4C - NiCrBSi) AISI wear mechanisms coated on AISI 1040 steel by powder flame spraying method
  1. Tez No: 255516
  2. Yazar: MUSTAFA KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RASİM İPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isıl Püskürtme, Asınma Mekanizmaları, Kaplama, Mikroyapı, Mikrosertlik, Thermal Spray, Wear Mechanisms, Coating, Microstructure, Microhardness
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Yüzey islemleri, malzemenin asınma özelliklerinin iyilestirme, ömrünüarttrıma ve dekoratif amaçlı uygulamalar gibi konularda, gün geçtikçe artan hızdakullanılmaya baslanmıstır. Bu çalısmada metalik malzemelere uygulanan toz alevpüskürtme yöntemiyle farklı kaplamalar üretilmesi ve bu kaplamaların yüzeykarakteristiklerinin belirlenmesi amaçlanmıstır. Proje kapsamında AISI 1040 çelikaltlık yüzeyi WC, B4C, B4C-NiCrBSi tozları ile kaplanmıstır. Kaplamanın, asınmaözelliklerinin tespiti amacıyla pim-disk asınma cihazı ile asınma testlerigerçeklestirilmistir. Ayrıca kaplamanın malzemenin yüzey karakteristiğineetkilerinin belirlenebilmesi için sertlik ölçümleri ve mikroyapı analizleri (SEM,EDS) yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
Surface treatments are using for improving metarials surface properties,increasing lifetime and decorative applications. The aim of this study is to obtaindifferent coatings by using Powder Flame Spraying method and determine thesurface characteristics and wear mechanisms of these coated materials. In thisproject different types of materials (WC, B4C, B4C-NiCrBSi) were coated on AISI1040 steel substrate. In order to obtain the surface characteristics of the samples,pin-on-disc wear tests, microhardness analysis, micro-structural analysis (opticmicroscope, SEM, EDS) were done.