Toz alev spreyleme yöntemi kullanılarak kaplanan farklı malzemelerin aşınma davranışlarının incelenmesi
Examining the reactions of different materials plated by using powder flame spraying
- Tez No: 202847
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURULLAH KIRATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Asınma, Kaplama, Mikrosertlik, Mikroyapı, Toz Alev Spreyleme, Wear, Coating, Micro-Form, Micro-Structure, Powder Flame Spraying
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Endüstrinin degismez malzemeleri alüminyum ve çelik, basta tasıtlar olmak üzere bir çok endüstri alanında kullanılmaktadır. Ancak alüminyum, düsük mukavemet ve asınma direncine sahip oldugu için tasıt motorları gibi asınmaya maruz kalan kısımlarda kullanılması tercih edilmemektedir. Alüminyum yerine çelik malzemeler tercih edilmektedir. Bu çalısmada, Alüminyum alasımı (Al 5754) ve Ç1030 çelik malzemeleri toz alev püskürtme yöntemiyle degisik tozlar kullanılarak kaplama islemi yapılmıstır. Yapılan kaplamaların yüzey pürüzlülügü, mikrosertligi, mikroyapısı ve asınma davranısı incelenmis ve sonuçları birbiri ile karsılastırılmıstır. Optik mikroskop çalısmaları sonucunda, kaplama tabakasındaki oksit, bosluk ve ergimemis partikül miktarı ve boyutunun altlık malzemenin yüzey özellikleri ile degismedigi tespit edilmistir. Mikroyapı sertligi ölçümlerinde, altlık malzemenin yüzey özellikleri ile degismedigi tespit edilmistir. Asınma deneyi çalısmalarında, sertlikle asınma miktarının orantılı oldugu ve Alüminyum alasımı (Al 5754) ile Ç1030 çeliginin asınma davranıslarının kaplamadan sonra aynı özellikler gösterdigi görülmüstür. Bu teknik ile agır malzemeler yerine, hafif ve asınma dayanımı yüksek, ekonomik kazanç saglayan dayanıklı ürünler elde etmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Aluminum and steel which are immutable materials of industry are used especially in vehicle industry. However; Aluminum is not preferred for vehicle engines because it has low strength and wear endurance steel materials are preferred instead of Aluminum. In this study, Aluminum alloy (Al 5754) and SEA 1030 steel materials are plated by using powder flame spraying including different powder. The smoothness, micro temper, microform and wear reaction of overlay examined and results compared with each other. At the end of the optic microscopy study; it was ascertained that oxide, porosity and the amount of unmated particles didn?t vary in the layer of properties of the substrate. As a consequence of micro temper measurements, it was ascertained that the layer properties of substrate didn?t vary. As a result of abrasion studies it was seen that microtemperness and abrasion were inversely proportional and the reactions of Aluminum alloy and steel were the same. By using this technique, it is possible to produce materials being light and resistant to abrasion instead of heavy materials.