Kesme çiçek karanfil (Dianthus caryophyllus L.) yetiştiriciliğinde farklı sulama programlarının verim ve kalite özellikleri üzerine etkisi
The effects of different irrigation levels on yield and flower quality of carnation (Dianthus caryophllus L.)
- Tez No: 255781
- Danışmanlar: PROF. DR. İ. HAKKI TÜZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Karanfil, sulama, pan katsayısı, verim, kalite, Carnation, irrigation, pan coefficient, yield, quality
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışma, damla sulama yöntemi ile sulanan karanfil bitkisinde farklı sulama aralıkları ve farklı su düzeylerinin verim ve bazı çiçek kalitesi özellikleri ile bitki su tüketimini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada bitkisel materyal olarak Judith (standart), Terry (standart) ve Eilat (sprey) karanfil çeşitleri kullanılmıştır. Su düzeylerinin oluşturulmasında A Sınıfı Buharlaşma Kabından oluşan buharlaşma değerleri (K1=0.60 Epan, K2=0.90 Epan, K3=1.20 Epan ve K4=1.50 Epan) esas alınarak iki farklı sulama aralığında (S1: 10 mm ve S2: 20 mm buharlaşma olduğunda sulama) konulara uygulanmıştır. Uygulanan farklı sulama suyu düzeylerinin, karanfilin verim ve çiçek kalitesine ilişkin bazı özellikleri üzerinde istatistiksel anlamda etkili olduğu belirlenmiştir. Bitki başına en yüksek verim her iki yılda da 6.75 ve 6.80 adet ile K3 konusundan elde edilirken; bitki su tüketim değerleri 341-1254 mm arasında değişmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the effects of different irrigation levels and irrigation intervals on yield, flower quality and water consumption of carnation plant irrigated by a drip irrigation system. In the study, two standard carnations cultivars, Terry and Judith, and one sprey carnation (Eilat) were used plant material. Two irrigation intervals (S1: 10 mm pan evaporation and S2: 20 mm pan evaporation) and four irrigation levels K1=0.60 Epan, K2=0.90 Epan, K3=1.20 Epan and K4=1.50 Epan were applied based on the amount of evaporation measured by a Class A Pan located in the greenhouse. Additionally, the effects of different irrigation levels on yield and flower quality of carnation were found statistically significant. The highest yield was obtained in K3 treatments (6.75 in first year, 6.80 in second year). Crop water consumption of treatments were changed between 341-1254 mm.