Farklı florkarbon bileşiklerinin performans değerleri üzerine bir araştırma
A study about the performance criteria of different fluorocarbon resins
- Tez No: 256025
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ÇOBAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
 - Anahtar Kelimeler: yağ ve kir iticilik işlemleri, florkarbon bitim işlemi, 6 karbonlu florkarbon, perfloroktanikasit (PFOA), Water, oil, and soil repellency finishes, fluorocarbon finishes, 6 carbon fluorocarbons, perfluorooctanicacid (PFOA)
 - Yıl: 2010
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 67
Özet
Florkarbonlar bugün için itici bitim işlemler tekniğinde kullanımı en çok tercih edilen ürünler arasındadır. Bu maddelerle yıkamaya karşı dayanıklı su, yağ ve kir iticilik etkileri elde edilmektedir. Yüksek etki dereceleri, işlem gören üründeki üst yüzey gerilimini düşürmesi esasına dayanmaktadır. Florkarbon dispersiyonlarındaki merkezi hammadde telomerizasyon üzerinden elde edilen perflorlanmış akrilattır.Florakrilat yanında florkarbon dispersiyonlar çeşitli fonksiyonlara daha sahip başka komonomer ve yardımcı maddeler de içermektedirler. Diğer tekstil yardımcı maddeleriyle kombinasyonlarda florkarbonlar ile eşsiz bitim işlemi efektleri elde edilmektedir.Florkarbonlar içerdikleri karbon atom sayısına göre farklılık gösterirler. Günümüzde en çok kullanılan florkarbonlar 8 karbon içeren florkarbonlar olup, bu ürünlerin üretimi esnasında çevreye dost olmayan PFOA (perfloroktanikasit) açığa çıkmaktadır. Bu sakıncayı ortadan kaldırmak için dünyadaki üretici firmalar 6 karbon atomu içeren florkarbonları piyasaya sürmektedirler.Bu tezde 4, 6 ve 8 karbon atomu içeren florkarbonların performansları; pamuk, polyester, ve pamuk/polyester kumaş tiplerinde karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the repellency finishes, fluorocarbons are one of the most favourite and preferable products which are being used today. With these products, durable water, oil and stain release properties can be obtained against washing. The key point of the high performance of fluorocarbons is to decrease the surface tension of the treated materials. Perfluoroacrylate, which can be produced by telomerisation, is the raw material of fluorocarbon dispersions.Fluorocarbon dispersions contain not only fluoroacrylate; but also different functional comonomers and some essential auxilaries. The combination of fluorocarbons and the other textile auxilaries, allow us to get perfect repellent finishes and effects.Fluorocarbons differ due to the carbon atom content and today the most common fluorocarbons contain 8 carbon atoms. PFOA (perfluorooctanicacid), which is not a friend of environment, occurs during the production of 8 carbon fluorocarbons. In order to prevent this problem, the manufacturers start to produce 6 carbon fluorocarbons.In this thesis, the performance of 4, 6, and 8 carbon fluorocarbons has been studied and compared on different cotton, polyester, and cotton/polyester fabric qualities.